Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα χάσει τις εκλογές στη Βρετανία την ερχόμενη εβδομάδα, επικαλούμενος ισχυρισμούς για αντισημιτισμό που πλήττουν τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος.

Με το Ισραήλ σε πολιτική αναταραχή έπειτα από δύο εκλογές κατά τις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε πλειοψηφία, η βρετανική εκλογική αναμέτρηση δεν έχει προκαλέσει πολλά σχόλια από Ισραηλινούς ηγέτες παρά τις βαθιές ανησυχίες των Βρετανών Εβραίων για τον Κόρμπιν και τις αναφορές ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να μεταναστεύσουν εάν κερδίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς δήλωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει συζητήσει την προοπτική μιας εκλογικής νίκης του Κόρμπιν ούτε το μέλλον των σχέσεων με τη Βρετανία στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών και της ασφάλειας στην περίπτωση που ο υποστηρικτής των Παλαιστινίων ηγέτης των Εργατικών κερδίσει τις εκλογές.

Πιεζόμενος όμως να απαντήσει για το θέμα σε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων την Πέμπτη, ο Κατς ήταν πιο πρόθυμος να απαντήσει καθώς πλησιάζει η ψηφοφορία της 12ης Δεκεμβρίου.

«Δεν θα αναμιχθώ σε εσωτερικές εκλογές, όμως προσωπικά ελπίζω ότι δεν θα εκλεγεί, με όλο αυτό το κύμα του αντισημιτισμού… Ελπίζω ότι θα κερδίσει η άλλη πλευρά», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος σε ένα αίτημα για σχολιασμό.

Ο Κατς υποτίμησε την προοπτική οι σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας με τη Βρετανία, οι οποίες περιλαμβάνουν τον διαμοιρασμό των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών για τη δραστηριότητα ισλαμιστών μαχητών, να υποβαθμιστούν αναγκαστικά αν αναλάβει ο Κόρμπιν.

«Οι ηγέτες δεν βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας τους τόσο γρήγορα. Αλλά θα συζητήσουμε ασφαλώς αυτά τα πράγματα αν συμβούν», είπε ο Κατς.

Ο Κόρμπιν απέρριψε τους ισχυρισμούς για αντισημιτισμό –την περασμένη εβδομάδα ο μεγάλος ραβίνος της Βρετανίας τον κατηγόρησε ότι δεν κατάφερε να εμποδίσει το «δηλητήριο» του αντισημιτισμού να ριζώσει στους Εργατικούς– την ίδια ώρα που επιμένει σε πολιτικές που ενοχλούν το Ισραήλ.

Πέρυσι ο Κόρμπιν είπε ότι θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος εάν εκλεγεί. Σε ομιλία του την Κυριακή, υποσχέθηκε αυξημένη εποπτεία των βρετανικών εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ προκειμένου να μην οξυνθεί η σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους.

Την Τρίτη, ο Κόρμπιν ζήτησε ευθέως συγγνώμη επειδή δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό μέσα στο κόμμα του.

«Προφανώς, λυπάμαι πολύ για ό,τι έχει συμβεί», είπε. «Αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι ασχολούμαι με το θέμα αυτό, έχω ασχοληθεί με το θέμα αυτό».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Εργατικούς να ακολουθούν με μεγάλη διαφορά το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Και, για την ώρα, το Ισραήλ δεν φαίνεται να ετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη συρροή Βρετανών Εβραίων μεταναστών.

Απαντώντας σε ερώτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το υπουργείο Μετανάστευσης ανέφερε σε μια σύντομη δήλωση μόνο ότι «είναι έτοιμο να δεχθεί μετανάστες από όλο τον κόσμο και καλωσορίζει τη μετανάστευση σε κάθε πολιτική κατάσταση».

Η ημικυβερνητική Εβραϊκή Υπηρεσία για το Ισραήλ, που χειρίζεται αιτήματα μετανάστευσης στο εξωτερικό, δήλωσε πως 507 Βρετανοί Εβραίοι μετανάστευσαν στο Ισραήλ από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, μια αύξηση 8% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018.

Ο Γιγκάλ Πάλμορ, ο επικεφαλής διεθνών σχέσεων της υπηρεσίας, υποβάθμισε οποιαδήποτε εντύπωση ότι η υποψηφιότητα του Κόρμπιν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση Βρετανών Εβραίων να φύγουν από τη Βρετανία.

«Δεν έχουμε ασφαλή ευρήματα που να δείχνουν μια αύξηση στη μετανάστευση από τη Βρετανία (εξαιτίας των εκλογών). Αυτό που έχουμε είναι πιο γενικές ενδείξεις — περισσότερες συζητήσεις για την επιλογή [αυτή]», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης