Η Ρωσία «πρέπει να κάνει περισσότερα προκειμένου να βοηθήσει να αποσαφηνιστεί η υπόθεση (Αλεξέι) Ναβάλνι», του Ρώσου αντιπολιτευόμενου που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βερολίνου έπειτα από ενδεχόμενη δηλητηρίασή του, δήλωσε σήμερα ο Χάικο Μάας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

«Από τη μία πλευρά, έχουμε ανάγκη για εποικοδομητικές σχέσεις με τη Μόσχα. Επειδή χωρίς τη Ρωσία ή εναντίον της Ρωσίας, η Ευρώπη δεν γίνεται πιο ασφαλής. Από την άλλη πλευρά, λέμε πολύ καθαρά πως μαύρα σύννεφα πλανώνται πάνω από τις σχέσεις μας. Οι κυρώσεις πρέπει να διατηρηθούν αν τίποτα δεν αλλάξει επί του πεδίου» υπογράμμισε ο Μάας στη διάρκεια μιας ομιλίας στο Παρίσι ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας στην Ευρώπη, δίπλα στον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι ξεκίνησε «προκαταρκτική εξέταση» της υπόθεσης Ναβάλνι, που ήταν θύμα δηλητηρίασης, σύμφωνα με τους Γερμανούς γιατρούς του, μια πιθανότητα για την οποία η ρωσική δικαιοσύνη λέει ότι δεν έχει «καμία απόδειξη».

Η ρωσική εισαγγελία δήλωσε επίσης ότι «δεν έχει καμία απόδειξη για εγκληματικές πράξεις από πρόθεση σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι», παρά την προκαταρκτική εξέταση που έχει ξεκινήσει.

Ο Μάας είπε επίσης ότι η Ευρώπη δεν θα ακολουθήσει την πολιτική «Πρώτα η Αμερική» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και κάλεσε για διασυνοριακές, διεθνείς λύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι αυτή η επίγνωση που κάνει την πολυμέρεια τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής» είπε, σύμφωνα με το γραπτό κείμενο της ομιλίας του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης