ΥΠΕΞ Γαλλίας: Η στάση της Βρετανίας για το Brexit είναι «αδιάλλακτη και μη ρεαλιστική»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020, 13:19
ΥΠΕΞ Γαλλίας: Η στάση της Βρετανίας για το Brexit είναι «αδιάλλακτη και μη ρεαλιστική»

Οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική σχέση τους μετά το Brexit βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας της αδιαλλαξίας και της μη ρεαλιστικής στάσης του Λονδίνου, κατήγγειλε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Οι «διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν εξαιτίας της αδιάλλακτης και, ας είμαστε ξεκάθαροι, της μη ρεαλιστικής στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου» δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια ομιλίας του προς τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Ευρώπη έχοντας δίπλα του τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Ο Λεντριάν υπογράμμισε πως η Ε.Ε. είναι ενωμένη όσο ποτέ στην προσπάθεια για την επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας για τη σχέση μετά το Brexit, όμως η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Βρετανίας.

Η Βρετανία και η Ε.Ε. επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων γι' αυτή τη μελλοντική σχέση, οι οποίες πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, διαφορετικά μόνο οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με τους αυξημένους τελωνειακούς δασμούς και τους αυξημένους τελωνειακούς ελέγχους, θα εφαρμόζονται στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ αυτών των εταίρων. Αυτό θα εξασθενήσει οικονομίες που έχουν ήδη πληγεί σοβαρά από την πανδημία.

Οι συνομιλίες σκοντάφτουν κυρίως στις συνθήκες του ανταγωνισμού, καθώς η Ε.Ε. αρνείται να δει να εμφανίζεται στην πόρτα της μια απορρυθμισμένη οικονομία. Για να δείξει αυτές τις βαθιές διαφορές σ' αυτόν τον τομέα, ο Μισέλ Μπαρνιέ χρησιμοποίησε το παράδειγμα των οδικών μεταφορών, λέγοντας πως οι Βρετανοί δεν θέλουν να ισχύουν ορισμένοι κανόνες για τους οδηγούς τους, όταν κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να επαναληφθούν στις 7 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020, 13:25