O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το πρωί της Παρασκευής την απόφαση για απονομή χάριτος στον φυλακισμένο πρώην Ρώσο μεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο πρώην μεγιστάνας, ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Πούτιν, είναι έγκλειστος εδώ και 10 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη σημείωσε ότι έλαβε προ ημερών αίτηση του κ. Χοντορκόφσκι, με την οποία του ζητούσε την απονομή χάριτος για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο, εκπρόσωποι του πρώην μεγιστάνα αρνούνται ότι έχει υπάρξει τέτοια αίτηση.

Ο κ. Χοντορκόφσκι, ο οποίος από πολλούς θεωρείται πολιτικός κρατούμενος και επιμένει στην αθωότητά του, θα αποφυλακιζόταν έτσι κι αλλιώς τον ερχόμενο Αύγουστο. Ο 50χρονος πρώην επιχειρηματίας και ο συγκατηγορούμενός του Πλάτον Λέμπεντεφ είχαν καταδικαστεί για κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα χρήματος το 2010. Οι δύο άνδρες ήδη βρίσκονταν υπό κράτηση για φοροδιαφυγή.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ασκήσει κριτική στις δίκες, ωστόσο είχε απορρίψει τις αιτιάσεις ότι είχαν πολιτικά κίνητρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πάλαι ποτέ επικεφαλής του – ανύπαρκτου πλέον – κολοσσού του πετρελαίου Yukos ήταν κάποτε ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης