Η πρώην γενική εισαγγελέας της Γουατεμάλας, η 64χρονη Θέλμα Αλντάνα, η οποία διαδραμάτισε ρόλο – κλειδί στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, έλαβε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ, ενημέρωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Η Θέλμα είναι αγωνίστρια για τη δικαιοσύνη κι αυτή αποτελεί μεγάλη νίκη στον διεθνή αγώνα εναντίον της διαφθοράς», έκρινε ο Έλιοτ Ένγκελ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό της Επιτροπής στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αλντάνα υπήρξε γενική εισαγγελέας από το 2014 ως το 2018 και συνεργάστηκε στενά με τη Διεθνή Επιτροπή κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), οργάνωση υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ η οποία συνέβαλε στην αποκάλυψη πολύκροτων υποθέσεων διαφθοράς.

«Δεν πίστευα ποτέ πως θα μου δινόταν πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ — έκλαψα όταν το πληροφορήθηκα», παραδέχθηκε η Αλντάνα, η οποία εγκατέλειψε τη χώρα της, κατέφυγε αρχικά στο Ελ Σαλβαδόρ πέρυσι και το τρέχον διάστημα ζει στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζίμι Μοράλες (2016-2020), η Αλντάνα κατηγορήθηκε για οικονομικές και διοικητικές ατασθαλίες όταν βρισκόταν στο αξίωμα της γενικής εισαγγελέα. Η Αλντάνα, η οποία ήθελε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, αντέτεινε πως οι κατηγορίες σε βάρος της είχαν καθαρά πολιτικά κίνητρα. Οι αρχές της Γουατεμάλας εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής της τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η CICIG διενεργούσε για καιρό έρευνα σε βάρος του Μοράλες, στον οποίο πρόσαπτε σοβαρές παρατυπίες στη χρηματοδότηση της εκστρατείας του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2015. Η έρευνα έκανε έξαλλο τον Μοράλες, που εκδίωξε την Επιτροπή από τη χώρα.

Η Αλντάνα συνέβαλε στην αποκάλυψη του σκανδάλου που οδήγησε στην καταδίκη του πρώην προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα και τη φυλάκισή του για υπόθεση διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Στην Αλντάνα απαγορεύθηκε πέρυσι η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές εξαιτίας του εντάλματος σύλληψης σε βάρος της. Την αναμέτρηση κέρδισε ο συντηρητικός πολιτικός Αλεχάντρο Γιαματέι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης