Ένας άνδρας που φέρεται να συνδέεται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και να εξυμνούσε τη «βίαιη Τζιχάντ» συνελήφθη στη Συρία από δυνάμεις που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον πριν από έναν μήνα και πλέον, επιβεβαίωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο την Πέμπτη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Μοχάμαντ Χαϊντάρ Ζάμαρ, ένας γεννημένος στη Συρία Γερμανός υπήκοος, συνελήφθη πριν από έναν μήνα από τους εταίρους μας στις ΣΔΔ (σ.σ.: Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιχειρήσεών τους για να νικηθεί το ΙΚΙΛ (σ.σ.: Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τον Λεβάντε, παλαιότερη ονομασία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) στο έδαφος της Συρίας» δήλωσε ο Έρικ Παχόν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στις ΣΔΔ για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες» πρόσθεσε ο Παχόν.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής για την 11η Σεπτεμβρίου του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Ζάμαρ είναι κάποιος που «δήλωνε ανοικτά ισλαμιστής» και εξυμνούσε «τη βίαιη Τζιχάντ». Φέρεται, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, να είχε καυχηθεί ότι είχε επηρεάσει τον Ράμζι Μπιναλσίμπ, που κατηγορείται ότι είχε στείλει χρήματα στους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου και ότι είχε διαβιβάσει πληροφορίες στην αλ Κάιντα και τον Μοχάμεντ Άτα, που ηγήθηκε της επίθεσης στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου (WTC) στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με Aμερικανούς αξιωματούχους, εκατοντάδες ξένοι τζιχαντιστές και χιλιάδες Σύροι που είναι μέλη του ΙΚ έχουν αιχμαλωτιστεί και κρατούνται από τις ΣΔΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη, Kούρδος αξιωματικός δήλωσε ότι ο Ζάμαρ συνελήφθη «από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας στη βόρεια Συρία» και «η ανάκρισή του βρίσκεται σε εξέλιξη», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ζάμαρ είχε συλληφθεί στο Μαρόκο τον Δεκέμβριο του 2001, σε μια επιχείρηση στην οποία είχαν εμπλακεί πράκτορες της CIA, και είχε παραδοθεί στις συριακές Αρχές δύο εβδομάδες αργότερα.

Στη Γερμανία, όπου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του διότι φερόταν να είχε προσφέρει βοήθεια σε τρομοκρατική οργάνωση, κοινοβουλευτικοί είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν έπραξε αρκετά για να προστατεύσει έναν Γερμανό πολίτη που κινδύνευε να υποστεί βασανιστήρια και να περάσει από μια δίκη-παρωδία δικαιοσύνης.

Συριακό δικαστήριο τον καταδίκασε να εκτίσει 12 χρόνια κάθειρξη το 2007, αφού κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας πως ανήκε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους — η κατηγορία επέσυρε έως και τη θανατική ποινή.

Αλλά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, τέσσερα χρόνια αργότερα, πολλοί ισλαμιστές φυλακισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι κι εντάχθηκαν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης