Έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου κατήγγειλε τη Δευτέρα τις «ανεπάρκειες» στην ιατρική περίθαλψη που λαμβάνουν οι μετανάστες που κρατούνται σε κέντρα κράτησης στις ΗΠΑ, καθώς και στην πρόσβαση σε νομική βοήθεια.

«Οι κρατούμενοι συχνά υποφέρουν από μέτρια ιατρική, οδοντιατρική και ψυχιατρική περίθαλψη» προειδοποιεί η έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγγραφο αυτό, που συντάχθηκε από την επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί, καταρτίστηκε έπειτα από επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν από τα μέσα του 2019 σε οκτώ από τα 200 κέντρα κράτησης που χρησιμοποιεί η υπηρεσία μετανάστευσης (ICE) και από συνεντεύξεις με 400 μετανάστες.

Στην έκθεση καταγγέλλεται η «αδιαφορία» την οποία συχνά αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι σε ό,τι αφορά την περίθαλψή τους, τόσο για σωματικά όσο και για ψυχικά προβλήματα.

Δημοσιεύτηκε μία εβδομάδα αφού μια πρώην νοσηλεύτρια σε ένα από τα κέντρα κράτησης κατήγγειλε ότι στην Τζόρτζια έγινε σημαντικός αριθμός υστερεκτομών σε μετανάστριες που κρατούνταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, κάποιοι μετανάστες παραπονέθηκαν ότι σε ένα από τα κέντρα κράτησης υπήρχαν λιμνάζοντα νερά στο πάτωμα, δημιουργώντας ανθυγιεινές συνθήκες.

Στη διάρκεια των συνεντεύξεων «πολλοί εργαζόμενοι στα κέντρα αυτά υποτίμησαν τη σοβαρότητα των αποπειρών αυτοκτονιών» μεταναστών, ανέφερε η έκθεση, στην οποία καταγγέλλεται επίσης η πολιτική «χωρισμού και αντιποίνων» που ακολουθείται, κατά παράβαση των ισχυόντων κανόνων.

Κάνει λόγο «για αποδείξεις ότι δεν αντιμετωπίζονται τα ιατρικά προβλήματα των κρατούμενων».

«Ένα από τα πιο συχνά παράπονα που άκουσαν τα μέλη της επιτροπής είναι ότι οι κρατούμενοι αντιμετωπίζουν μεγάλα εμπόδια όταν ζητούν να λάβουν πληροφορίες για την υπόθεσή τους», να έχουν πρόσβαση σε μεταφραστές ή νομική βοήθεια.

Εξάλλου, στην έκθεση τονίζεται ότι τα κέντρα κράτησης είχαν κανονίσει τις επισκέψεις της επιτροπής, με «μυρωδιά φρέσκιας μπογιάς» να εντοπίζεται σε ένα από αυτά και ότι η ICE απέρριπτε τα αυθόρμητα αιτήματα κρατούμενων να μιλήσουν στα μέλη της επιτροπής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης