Το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Τραμπ, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών της Νέας Υόρκης εδώ και πολλούς μήνες, συμφώνησε να αυτοδιαλυθεί, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη από την εισαγγελέα Μπάρμπαρα Άντεργουντ.

Το Ίδρυμα, που φέρεται ότι ήταν το «όχημα» μέσω του οποίου ο Ντόναλντ Τραμπ χρηματοδοτούσε τις προσωπικές δαπάνες του, υπέγραψε μια συμφωνία με τις Aρχές με την οποία δέχεται «να διαλυθεί υπό δικαστική επίβλεψη», διευκρίνισε η Άντεργουντ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. Τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία του θα μοιραστούν σε άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από την εισαγγελία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικαστικές περιπέτειες του ιδρύματος, ωστόσο, δεν θα λήξουν εδώ. Οι Αρχές της Νέας Υόρκης εξακολουθούν να ζητούν από το Ίδρυμα Τραμπ να επιστρέψει τα εκατομμύρια δολάρια που πιστεύεται ότι δαπανήθηκαν παρανόμως, καθώς και να απαγορευτεί στον ίδιο τον Τραμπ και τα τρία μεγαλύτερα παιδιά του να διευθύνουν φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με την Άντεργουντ, το Ίδρυμα Τραμπ λειτουργούσε σαν «καρνέ επιταγών για να εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα» του Ντόναλντ Τραμπ. Στη μήνυση που είχε κατατεθεί τον περασμένο Ιούνιο υποστηριζόταν ότι το Ίδρυμα χρησιμοποιούσε τους πόρους του, που προορίζονταν για κοινωφελείς σκοπούς, για να πληρώνονται οι νομικές υποχρεώσεις του Τραμπ, να προωθούνται τα ξενοδοχεία του και για προσωπικές αγορές. Συγκέντρωσε, επίσης, περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολάρια κατ’ εντολή του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ, με σκοπό να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η εισαγγελία ζητεί να απαγορευτεί για μία δεκαετία στον Ντόναλντ Τραμπ να διευθύνει οποιοδήποτε μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στη Νέα Υόρκη και να επιβληθεί αντίστοιχη απαγόρευση, αλλά μόνο για ένα έτος, για τα παιδιά του, Ντόναλντ Τζούνιορ, Ιβάνκα και Έρικ. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ιβάνκα παραιτήθηκαν από το Ίδρυμα όταν ο επιχειρηματίας ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, το 2017. Ο Ντόναλντ Τζούνιορ και ο Έρικ παραμένουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης