Στην ιστορία, τις οικουμενικές πολιτισμικές αξίες αλλά και τον σύγχρονο πολιτικό ρόλο της Ελλάδας αναφέρεται το φετινό επίσημο ψήφισμα της Γερουσίας για την 197η επέτειο της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Στο κείμενο υμνούνται οι αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας, οι οποίες παρουσιάζονται ως το βασικό θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα παρουσιάστηκε και φέτος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, που είναι ένα από τα βασικά μέλη του «Hellenic Caucus», της κοινοβουλευτικής δηλαδή ομάδας στο Κογκρέσο που προωθεί τα ελληνικά θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι χαρά μου να καταθέτω και πάλι αυτό το ψήφισμα για να συμμετέχω με την ελληνοαμερικανική κοινότητα του Νιου Τζέρσεϊ και όλων των ΗΠΑ στον εορτασμό της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και μιας δημοκρατίας που χρονολογείται εδώ και αιώνες. Οι ελληνικές ιδέες και τα ελληνικά ιδανικά συνεχίζουν να έχουν τεράστια επιρροή και είναι τιμή μου να είμαι μαζί με την ελληνική κοινότητα για να τιμήσω αυτή την πολιτιστική κληρονομιά και συνεισφορά. Εκφράζω τις καλύτερες ευχές μου για να στηρίξω τη δημοκρατική διακυβέρνηση και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα στην κοινότητα των εθνών καθ ‘όλη τη διάρκεια των 197 ετών της ανεξαρτησίας της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Στο κείμενο γίνεται ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα πολέμησε μαζί με τις ΗΠΑ στους δύο παγκόσμιους πολέμους, καθώς και στους κοινούς αγώνες για την δημοκρατία, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, σημειώνεται ο εποικοδομητικός περιφερειακός ρόλος που διαδραματίζει η χώρα μέσα από τις στενές σχέσεις που καταφέρνει να διατηρεί τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις χώρες του αραβικού κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης