Τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια του νέου σχεδίου νόμου για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας θα αποδεσμευτούν καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το υπέγραψε την Κυριακή, έπειτα από μια εβδομάδα αμφιβολιών.

Ακολουθούν τα κυριότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νοικοκυριά

Τα φτωχότερα νοικοκυριά, με εισόδημα (έως 75.000 δολάρια ετησίως ανά άτομο, ή 150.000 δολάρια για ένα παντρεμένο ζευγάρι), θα λάβουν μια επιταγή 600 δολαρίων ανά ενήλικα και ανά παιδί, σε ένα συνολικό ποσό ύψους 166 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πληρωμή επιδομάτων ανεργίας θα παραταθεί έως τις 14 Μαρτίου (με τέσσερις επιπλέον εβδομάδες για όσους δεν έχουν εξαντλήσει τα δικαιώματά τους) και θα επεκταθεί και πάλι σε εργαζόμενους που συνήθως δεν μπορούν να το διεκδικήσουν, ιδίως τους οδηγούς και διανομείς που ανήκουν στην οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης (gig economy).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα μέτρα υιοθετήθηκαν στα τέλη Μαρτίου, επειδή τα κανονικά επιδόματα ανεργίας καταβάλλονται από κάθε Πολιτεία, για έξι μήνες στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αλλά αυτά τα μέτρα έληξαν στις 26 Δεκεμβρίου, και περισσότεροι από 12 εκατομμύρια Αμερικανοί έμειναν εν μία νυκτί χωρίς εισόδημα.

Ένα άλλο μέτρο, το οποίο έληξε στα τέλη Ιουλίου, αποκαταστάθηκε: η πληρωμή επιπλέον 300 δολαρίων την εβδομάδα για όλους τους άνεργους. Ωστόσο, αυτό το ποσό είναι κατά το ήμισυ μικρότερο από εκείνο που χορηγήθηκε από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο.

Τέλος, οι εξώσεις ενοικιαστών αναστέλλονται έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021 και προγραμματίζεται ένα κονδύλιο ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τραπεζικών δανείων προς τις τοπικές κοινότητες, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι ενοικιαστές να πληρώσουν το ενοίκιό τους.

Παιδιά και εκπαίδευση

Με την τηλεκπαίδευση να συνεχίζεται, τουλάχιστον για ένα μέρος της εβδομάδας, για την πλειοψηφία των Αμερικανών μαθητών, 82 δισεκατομμύρια δολάρια θα αποδεσμευτούν, κυρίως για να επιτρέψουν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία να εξοπλιστούν για να καλωσορίσουν ξανά τους μαθητές τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια αυτών και εκείνη των εκπαιδευτικών.

Προβλέπεται επίσης ένας προϋπολογισμός άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παιδικούς σταθμούς και άλλα παρόμοια ιδρύματα. Αναμένεται επίσης ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, που περιλαμβάνει σίτιση για παιδιά οικογενειών χαμηλότερων εισοδημάτων.

 

Καταπολέμηση του Covid-19

Ο νόμος προβλέπει λίγο περισσότερο από 55 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση τεστ, ιχνηλάτησης, επιτάχυνσης των εμβολιασμών και τη συνέχιση της έρευνας, μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Ο νόμος προβλέπει λίγο περισσότερο από 55 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση τεστ, ιχνηλάτησης, επιτάχυνσης των εμβολιασμών και τη συνέχιση της έρευνας, μέσω διαφόρων προγραμμάτων.

Επιχειρήσεις

Συνολικά 325 δισεκατομμύρια δολάρια θα χορηγηθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το εμβληματικό μέτρο του πρώτου σχεδίου ανάκαμψης την άνοιξη, το πρόγραμμα δανειοδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γνωστό ως PPP, ανανεώνεται, για επιχειρήσεις με λιγότερους από 300 υπαλλήλους, των οποίων ο κύκλος εργασιών μειώθηκε τουλάχιστον 25% το ένα τρίμηνο το 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Στην πρώτη εκδοχή του μέτρου, το χρέος μπορούσε να διαγραφεί εάν τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή μισθών. Οι πιθανές χρήσεις, σε αυτή τη δεύτερη εκδοχή, επεκτάθηκαν σε τιμολόγια, αλλά και στη ζημία που υπέστησαν επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας και των φυλετικών και οικονομικών ανισοτήτων το καλοκαίρι στις ΗΠΑ.

Οικονομική βοήθεια ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων στοχεύει στη διάσωση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας σε αεροπορικές εταιρείες και τους υπεργολάβους τους. Επιπρόσθετα, 2 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας θα δοθούν σε αεροδρόμια.

Για μέτρα συντήρησης αυτοκινητοδρόμων, παρά τη μείωση των εσόδων λόγω της πανδημίας, Πολιτείες και τοπικές αρχές θα λάβουν συνολικά 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, 15 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για σιδηροδρομικές μεταφορές και δίκτυα λεωφορείων και μετρό, λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας από τον Μάρτιο.

Βαριά πληττόμενοι από την πανδημία, ανεξάρτητοι κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες συναυλιών, πολιτιστικά ιδρύματα, θα λάβουν τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, 10 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για να υποστηριχθούν τα αμερικανικά ταχυδρομεία, το USPS, του οποίου οι οικονομικές δυσκολίες είναι παλιές, αλλά εντάθηκαν με την πανδημία και την προεκλογική περίοδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης