Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αποθηκεύσουν βαρύ στρατιωτικό οπλισμό σε χώρες της Βαλτικής και της ανατολικής Ευρώπης για να καθησυχάσουν συμμάχους, τους οποίους ανησυχεί η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, και να αποτρέψουν περαιτέρω επιθετικές κινήσεις, δήλωσε το Σάββατο, ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Παράλληλα η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή πως διεξάγει συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την εγκατάσταση αποθηκών αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στο έδαφός της.

«Θα προ-εγκαταστήσουμε σημαντικό υλικό»δήλωσε ο αξιωματούχος σχολιάζοντας δημοσίευμα των New York Times ότι το Πεντάγωνο ετοιμάζεται να αποθηκεύσει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού και άλλα βαρέα όπλα για μια δύναμη 5.000 στρατιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πολωνικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την Κυριακή πως η Βαρσοβία διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση αποθηκών αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Πολωνία.

Το πολωνικό υπουργείο ανέφερε επίσης στο Twitter πως ο υπουργός Άμυνας Τόμας Σιεμόνιακ έλαβε διαβεβαιώσεις, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τον Μάιο στην Ουάσινγκτον, ότι η απόφαση για την εγκατάσταση των αποθηκών θα ληφθεί σύντομα. «Είναι ένα ακόμη βήμα για την αύξηση της παρουσίας των ΗΠΑ στη Πολωνία και την περιοχή» πρόσθεσε το υπουργείο στο μήνυμά του.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του δημοσιεύματος των New York Times, το οποίο επικαλούνταν αξιωματούχους των ΗΠΑ και συμμαχικών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εάν η πρόταση εγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει βαρύ στρατιωτικό οπλισμό στα νέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη που ανήκαν άλλοτε στη σοβιετική σφαίρα επιρροής.

Η πρόταση, με την οποία επιδιώκεται η καθησύχαση των Ευρωπαίων συμμάχων μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, αναμένεται να εγκριθεί από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ και από τον Λευκό Οίκο πριν από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί αυτόν τον μήνα στις Βρυξέλλες, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης