Ο Αμερικανός λοχίας Μπόου Μπέργκνταλ, πρώην αιχμάλωτος πολέμου των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν για πέντε χρόνια, θα προσαχθεί ενώπιον στρατοδικείου για λιποταξία και παράλειψη καθήκοντος ενώπιον του εχθρού, κι αντιμετωπίζει την ισόβια κάθειρξη εάν κριθεί ένοχος για τη δεύτερη κατηγορία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο 28χρονος λοχίας είχε απελευθερωθεί το περασμένο καλοκαίρι από τους Ταλιμπάν σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση πέντε κρατουμένων από το Γκουαντάναμο και τη μεταφορά τους στο Κατάρ — κάτι που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνήγορος του Μπέργκνταλ, ο Γιουτζίν Φάιντελ, δήλωσε ότι μια πρώτη διαδικασία, για να κριθεί εάν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ώστε ο λοχίας να περάσει από στρατοδικείο, θα γίνει την 22η Απριλίου.

Ο λοχίας Μπέργκνταλ είχε εξαφανιστεί την 30ή Ιουνίου 2009 από ένα φυλάκιο στο Μεστ-Λαλάκ, στην επαρχία Πάκτικα, στο ανατολικό Αφγανιστάν, νωρίς το πρωί, μετά την εκτέλεση σκοπιάς. Κατόπιν έγινε γνωστό πως αιχμαλωτίστηκε από τους Ταλιμπάν.

Έγινε σαφές ότι ήταν αδικαιολογήτως απών όταν δεν παρουσιάστηκε στην αναφορά, ενώ το όπλο του, τα πυρομαχικά που είχε χρεωθεί και η εξάρτυσή του εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αρχική ευφορία για την απελευθέρωση του λοχία ακολούθησε μια πολιτική θύελλα, όταν Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί κατήγγειλαν ότι δεν ενημερώθηκαν από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα 30 ημέρες πριν, όπως ορίζει ο νόμος, για την αποφυλάκιση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, καθώς και όταν συστρατιώτες του λοχία είπαν πως πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα, ο Μπέργκνταλ είχε λιποτακτήσει.

Τον Μπέργκνταλ, μετά την εξέταση της υπόθεσής του, βαρύνουν κατηγορίες για λιποταξία με σκοπό την αποφυγή της εκτέλεσης σημαντικού ή επικίνδυνου καθήκοντος καθώς και παράλειψη καθήκοντος ενώπιον του εχθρού και εγκατάλειψη θέσης με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο φυλάκιο του στρατού, ανέφερε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Φορτ Μπραγκ, στη Βόρεια Καρολίνα.

Βάσει του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα των ΗΠΑ, η κατηγορία της λιποταξίας επισύρει ποινή κάθειρξης πέντε ετών και η κατηγορία της παράλειψης καθήκοντος ενώπιον του εχθρού επισύρει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ο λοχίας Μπέργκνταλ εκτελεί σήμερα καθήκοντα γραφείου στη βάση Φορτ Σαμ Χιούστον, στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Μια εκπρόσωπος της βάσης είπε ότι επαφίεται στο νομικό σώμα του στρατού να αποφασίσει τι θα του συμβεί μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης