Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επέπληξε τα προοδευτικά μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας, στη διάρκεια μιας κεκλεισμένης των θυρών συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χθες, ζητώντας από τους Δημοκρατικούς βουλευτές της αναφερόμενης πολιτικής τάσης να σχολιάζουν τις εσωκομματικές διαφορές που έχουν σε ιδιωτικό επίπεδο, αντί να κατηγορούν τους κεντρώους συναδέλφους τους, στο Twitter, σχολιάζει το «Politico».

Τα σχόλια που έκανε η Πελόζι περιγράφονται ως αυστηρά κι έγιναν στην διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά την εσωκομματική αντιπαράθεση που ξέσπασε τον προηγούμενο μήνα κι αναφορικά με την χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, για τη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπαράθεση αυτή προκλήθηκε μεταξύ των προοδευτικών και των κεντρώων, όπως επίσης κι ο πρόσφατος καβγάς μεταξύ του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων με το Δημοκρατικό Κόμμα Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και των συναδέλφων της, που έχουν εκλεγεί για πρώτη φορά στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

«Έτσι, για μία φορά ακόμα, έχετε κάποιο παράπονο; Έρχεστε και μιλάτε γι’ αυτό σε εμένα» είπε χαρακτηριστικά η Πελόζι απευθυνόμενη στους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με την δήλωση μιας πηγής που ήταν παρούσα στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

«Αλλά, μην κάνετε αναρτήσεις στο Twitter σχετικά με τα μέλη μας και περιμένετε από εμάς να σκεφτούμε ότι αυτό είναι σωστό», παρατήρησε η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την άποψη που έχει διαμορφωθεί εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, το σχόλιο της Πελόζι είχε ως στόχο το Δημοκρατικό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μαρκ Πόκαν από το Ουισκόνσιν που είναι συμπρόεδρος της Ομάδας των Προοδευτικών στο Κογκρέσο κι ο οποίος χαρακτήρισε τους κεντρώους Δημοκρατικούς ως μία «κοινοβουλευτική ομάδα παιδιών που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας», σε ανάρτησή του σχετικά με την υποστήριξη των συναδέλφων του στο νομοσχέδιο που ψήφισε η Γερουσία, για το έκτακτο πακέτο οικονομικής βοήθειας στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της Πελόζι δήλωσε ότι το σχόλιο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν γενικό για τη χρήση του Twitter και δεν είχε ως στόχο, κάποιο συγκεκριμένο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο Πόκαν που απουσίαζε από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε ότι η Πελόζι του τηλεφώνησε προσωπικά χθες το απόγευμα για να του ζητήσει συγνώμη σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο μεταφράστηκε το σχόλιο της, ως προσωπική αιχμή σε βάρος του.

«Η ίδια δεν ήξερε για την ανάρτησή μου στο Twitter και δεν το ανέφερε ως σημείο προσωπικής αναφοράς» είπε ο Πόκαν. «Η Πελόζι δεν είναι ντροπαλή. Αν θέλει να σου πει κάτι θα στο πει. Η ίδια με κάλεσε για να μου πει το αντίθετο», ξεκαθάρισε ο Πόκαν.

Μιλώντας στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση χθες το πρωί, η Πελόζι υπερασπίστηκε ανοιχτά τα μετριοπαθή μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας, σύμφωνα με πολλαπλές πηγές, τονίζοντας ότι η διατήρηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι καθοριστικής σημασίας για τους Δημοκρατικούς. Η ίδια τους συνέστησε επίσης, να ασκούν κριτική δημόσια, όταν θέλουν να την ασκήσουν σε βάρος κάποιου μέλους της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω τα παιδιά, όταν είναι εύκολο κι όταν ήταν είναι δύσκολο. Μερικοί από εσάς βρίσκεστε εδώ για να φτιάξετε ένα όμορφο πατέ, ενώ εμείς τις περισσότερες φορές φτιάχνουμε λουκάνικα», είπε απευθυνόμενη στην κοινοβουλευτική ομάδα της, η Πελόζι διανθίζοντας το κλίμα της συνεδρίασης.

Η ίδια είπε επίσης χαριτολογώντας, ότι όταν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας την στοχοποιούν, τότε, αυτό βοηθά την συγκέντρωση χρημάτων, προκαλώντας το γέλιο των βουλευτών.

«Είμαστε μια οικογένεια και σε κάθε οικογένεια συμβαίνουν αυτά», σχολίασε η Πελόζι.”

Η Πελόζι έμμεσα άσκησε κριτική στον προσωπάρχη της Οκάσιο-Κορτέζ, σύμφωνα με Δημοκρατικούς που έλαβαν μέρος στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ τόνισε προς τους Δημοκρατικούς βουλευτές να ενημερώσουν τους συνεργάτες τους, να σκέφτονται “δύο φορές” πριν προχωρήσουν σε αναρτήσεις στο Twitter.

Ο προσωπάρχης της Οκάσιο-Κορτέζ, Σαϊκάτ Τσακραμπαρτί, προχώρησε σε μία σειρά αναρτήσεων κατά της Πελόζι στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ασκώντας κριτική για τα σχόλια της, αλλά και για την σθεναρή αρνητική της στάση, στο ενδεχόμενο έναρξης των διαδικασιών επίσημης αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Πελόζι στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου και σε μία συνέντευξή της στην εφημερίδα «The New York Times» είχε απορρίψει τόσο την Οκάσιο-Κορτέζ όσο κι άλλα μέλη της προοδευτικής τάσης εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αναρωτήθηκε στην συνέντευξη αυτή, για τον πραγματικό βαθμό επιρροής που ασκεί η παραπάνω αναφερόμενη τάση, με δεδομένο ότι τα μέλη της, ήταν οι μόνοι τέσσερις Δημοκρατικοί βουλευτές, που εναντιώθηκαν στο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, για την αντιμετώπιση της κρίσης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Το σχόλιο της Πελόζι προκάλεσε την αντίδραση της Ρασίντα Τλάιμπ (Μίσιγκαν) της Ιλχάν Ομάρ (Μινεσότα), αλλά και της Αγιάνα Πρίσλεϊ (Μασαχουσέτη) που μαζί με την Οκάσιο-Κορτέζ συγκροτούν την προοδευτική τάση στην κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών.

Τα τρία μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων άσκησαν κριτική μέσω αναρτήσεων τους στο Twitter, για το σχόλιο της Πελόζι, η οποία έθεσε άμεσα ζήτημα για την διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, υπό τον προεκλογικό ορίζοντα της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών του 2020.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης