Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ ακτιβιστών αντιρατσιστικών οργανώσεων και μελών ακροδεξιών ομάδων που επρόκειτο να συναντηθούν στο Σάρλοτσβιλ, στη Βιρτζίνια, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης της Πολιτείας να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία να αποφασίσει την απαγόρευση της συγκέντρωσης.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, καθώς τα επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών της ακροδεξιάς και των αντι-διαδηλωτών εντάθηκαν πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπλοκές, εκτοξεύσεις αντικειμένων, χτυπήματα με γκλομπ συνέθεταν το σκηνικό, όπως μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με στρατιωτική περιβολή, κρατώντας ημιαυτόματες καραμπίνες
 
Σε αυτό το κλίμα έντασης, αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι πρόκλησης σοβαρότερων επεισοδίων, καθώς πολλοί από τους διαδηλωτές κράδαιναν όπλα. Η οπλοκατοχή επιτρέπεται από τον νόμο στην πολιτεία της Βιρτζίνιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με στρατιωτική περιβολή, κρατώντας ημιαυτόματες καραμπίνες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Μπροστά στις ταραχές, οι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών αποφάσισαν λίγο πριν από το απόγευμα τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας) να απαγορεύσουν την προγραμματισμένη εκδήλωση και να προχωρήσουν στην εκκένωση του δημοτικού πάρκου όπου θα γινόταν. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου προχώρησαν σε προσαγωγές προσώπων.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζιστών, ήθελαν να καταγγείλουν το σχέδιο της δημοτικής αρχής του Σάρλοτσβιλ να ξηλωθεί από το πάρκο το άγαλμα ενός στρατηγού υπέρμαχου της δουλείας.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τέρι Μακόλιφ από την πλευρά του κήρυξε το μεσημέρι την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιτρέπει την κινητοποίηση κι ανάπτυξη επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων.

Ο Μακόλιφ είχε απηύθυνε χθες έκκληση προς τους κατοίκους να μην προσέλθουν σε αυτή τη συγκέντρωση.

O κυβερνήτης της Πολιτείας κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία αποφάσισε την απαγόρευση της συγκέντρωσης

«Πολλοί άνθρωποι αναμένονται (το Σάββατο) στο Σάρλοτσβιλ θέλοντας να εκφράσουν ιδέες που πολλοί άνθρωποι, περιλαμβανομένου εμού, θεωρούν απαίσιες. Εφόσον το κάνουν ειρηνικά, είναι δικαίωμά τους» είχε υπογραμμίσει.

Οι αρχές φοβούνταν ότι χιλιάδες μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και ακτιβιστές αντιφασιστικών οργανώσεων θα έρχονταν σε αντιπαράθεση σε αυτή την εκδήλωση, που ονομάστηκε «Unite the Right Rally».

Όχημα έπεσε πάνω σε διαδηλωτές – ένας νεκρός – αρκετοί τραυματίες

Ένα όχημα έπεσε σήμερα πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος στο Σάρλοτσβιλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι, αφού οι αρχές απαγόρευσαν μια εκδήλωση ακροδεξιών οργανώσεων σε αυτήν την πόλη στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες.

Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο που κυκλοφόρησε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται ένα αυτοκίνητο σκούρου χρώματος να προσκρούει με βία στο πίσω μέρος του ενός άλλου αυτοκινήτου, κατόπιν να κάνει όπισθεν και να πέφτει πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή είδε τραυματισμένους ανθρώπους πεσμένους στο οδόστρωμα, άλλους ανθρώπους να κλαίνε, ενώ ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα σπεύδουν στην περιοχή.

«Περπατούσαμε στον δρόμο όταν ένα αυτοκίνητο, μαύρο ή γκρι, έπεσε πάνω μας. Παρέσυρε όλο τον κόσμο. Κατόπιν έκανε όπισθεν τραυματίζοντας και άλλους. Εκεί πίσω είναι ένα κορίτσι, προσπαθούν να το επαναφέρουν» αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Ένα κορίτσι που κείτεται στο έδαφος έχει ακρωτηριαστεί. Ήταν εσκεμμένη ενέργεια, σκόπιμα έκανε όπισθεν» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα, όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς, που διαδήλωναν κατά εκδήλωσης διαμαρτυρίας ακροδεξιών οργανώσεων στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Σάρλοτσβιλ.

«Είμαι αγανακτισμένος και αποτροπιασμένος από το γεγονός της πρόσκρουσης του οχήματος που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων» έγραψε αρχικά ο Μάικ Σίγκνερ σε μήνυμα στο Twitter.

«Είμαι συντετριμμένος που μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε» ήταν το tweet που ανήρτησε ο δήμαρχος της αμερικανικής πόλης μισή ώρα αργότερα.

Συνελήφθη ο οδηγός που έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος διαδηλωτών στο Σάρλοτσβιλ

Το δημοτικό συμβούλιο του Σάρλοτσβιλ ψήφισε ομόφωνα να επιτρέψει στον αρχηγό της αστυνομίας να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες μεταξύ ακτιβιστών αντιρατσιστικών οργανώσεων και μελών της αμερικανικής ακροδεξιάς, γνωστοποίησε ο δήμαρχος της πόλης Μάικ Σίγκνερ με ανάρτησή του στο facebook, σημειώνοντας ότι δεν έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής τα αντίστοιχα μέτρα.

Όπως τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας του Σάρλοτσβιλ Αλ Τόμας, μια γυναίκα 32 ετών σκοτώθηκε όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος των διαδηλωτών. Ακόμη 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την πτώση του οχήματος.

Οι αρχές ανακοίνωσαν την σύλληψη του 20χρονου Τζέιμς Άλεξ Φιλντς που φέρεται να είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου.

Ο δράστης της επίθεσης, Τζέιμς Άλεξ Φιλντς

Η αστυνομία έκανε λόγο για συνολικά τρεις νεκρούς και 35 τραυματίες, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί που σκοτώθηκαν από την συντριβή του αεροσκάφους όπου επέβαιναν κοντά στο Σάρλοτσβιλ. Δεν έχει διευκρινισθεί αν το περιστατικό αυτό συνδέεται με τα βίαια επεισόδια.

«Τρεις θάνατοι σήμερα και πολλοί τραυματίες», δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τέρι Μακόλιφ, επικρίνοντας όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση των ακροδεξιών, που είχε ονομαστεί «Ενώστε την Δεξιά» (Unite the Right).

Μέλη της αμερικανικής ακροδεξιάς, μεταξύ αυτών της Κου Κλουξ Κλαν και ομάδων νεοναζιστών, είχαν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν τα σχέδια της δημοτικής αρχής να ξηλώσει από δημοτικό κήπο το άγαλμα ενός στρατηγού της Συνομοσπονδίας που υποστήριζε τη σκλαβιά.

«Έχω ένα μήνυμα σε όλους τους λευκούς ακροδεξιούς και στους Ναζί που ήρθαν στο Σάρλοτσβιλ σήμερα. Το μήνυμά μας είναι σαφές και απλό – να πάτε σπίτια σας! Δεν είστε επιθυμητοί σε αυτή την σπουδαία πολιτεία, ντροπή σας! Παριστάνετε τους πατριώτες, αλλά είστε οτιδήποτε άλλο παρά πατριώτες», τόνισε ο Μακόλιφ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει «καμία θέση» για υποστηρικτές ακροδεξιών απόψεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο κόσμος που ήρθε εδώ είχε στόχο να προκαλέσει χάος και ταραχές που είχαν αποτέλεσμα τρεις νεκρούς», δήλωσε ο Μαουρίς Τζόουνς, επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της πόλης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων από τις βίαιες συμπλοκές

Σε τουλάχιστον τρεις ανέρχονται οι νεκροί και στους 35 οι τραυματίες από τις βίαιες συμπλοκές που ξέσπασαν χθες στο Σάρλοτσβιλ στη Βιρτζίνια μεταξύ ακτιβιστών αντιρατσιστικών οργανώσεων και μελών της αμερικανικής ακροδεξιάς και από την πτώση ενός οχήματος σε πεζούς που διαδήλωναν, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Μια 32χρονη γυναίκα βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Σάρλοτσβιλ Αλ Τόμας, ενώ πρόσθεσε πως οι τραυματισμοί κυμαίνονται από απειλητικοί για την ζωή έως και ήσσονος σημασίας.

Ο άνδρας, οδηγός του οχήματος που έπεσε πάνω στο πλήθος, συνελήφθη τόνισε ο Τόμας και η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Δύο νεκροί από πτώση αστυνομικού ελικοπτέρου στο Σάρλοτσβιλ

Ένα αστυνομικό ελικόπτερο, που σύμφωνα με πληροφορίες παρακολουθούσε τις διαμαρτυρίες στο Charlottesville της Βιρτζίνια, έπεσε σε δασώδη περιοχή, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η αστυνομία της Βιρτζίνια ανέφερε ότι ερευνά το περιστατικό. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί στο έδαφος.

Η πυροσβεστική και η αστυνομία βρίσκονται στον τόπο του ατυχήματος.

*Φωτογραφίες AP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης