Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν τρεις αστυνομικοί στην Αριζόνα των ΗΠΑ καθώς -όπως αποκαλύφθηκε- άφησαν έναν άστεγο να πνιγεί μπροστά στα μάτια τους, χωρίς να προσπαθήσουν καν να τον σώσουν.

Συγκεκριμένα, βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από κάμερα σώματος έχει καταγράψει άστεγο άνδρα -τον 34χρονο Σον Μπίκινγκς- να πέφτει στην τεχνητή λίμνη Tempe Town στις 28 Μαΐου προειδοποιώντας τους αστυνομικούς ότι θα πνιγεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, κανένας από τους τρεις αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σημείο δεν έδειξε να «συγκινείται» από το γεγονός, και μάλιστα ένας από αυτούς ακούγεται να λέει: «Δεν πέφτω μέσα».

Ο 34χρονος φαίνεται να βυθίζεται στο νερό και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Οι Αρχές τον χαρακτήρισαν «άστεγο μέλος της κοινότητας του Tempe» και είπαν ότι ο θάνατός του ήταν μια «τραγωδία».

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 28 Μαΐου στις 05:00 τοπική ώρα, όταν αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν σε μια κλήση για καβγά ανάμεσα στον άστεγο και στη σύντροφό του στο Κέντρο Τεχνών, στην καρδιά της πόλης των Τεμπών και κατά μήκος της λίμνης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι δείχνει το επίμαχο βίντεο…

Όπως απεικονίζεται στο βίντεο, οι αστυνομικοί πλησιάζουν και μιλάνε σε μια γυναίκα που αυτοπροσδιορίστηκε ως η σύντροφος του Μπίκινγκς. Καθώς μάζευε τα πράγματά της από το έδαφος, εξήγησε ότι η ίδια και ο Μπίκινγκς είχαν μερικές φορές διαφωνίες, αλλά δεν την έβλαψε σωματικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, το ζευγάρι «συνεργάστηκε απόλυτα και αρνήθηκε ότι υπήρξε βίαιη αντιπαράθεση».

Δύο από τους αστυνομικούς πήγαν στη συνέχεια προς τον άνδρα, ο οποίος ήταν καθισμένος σε ένα παγκάκι με θέα τη λίμνη. Σε αυτό το σημείο, οι αστυνομικοί έψαχναν τα ονόματα του ζευγαριού για πιθανά εκκρεμή εντάλματα, μια τυπική διαδικασία σύμφωνα με το πρωτόκολλο της πόλης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε αργότερα ότι κατά του άνδρα εκκρεμούσαν τρία εντάλματα. Όμως, τη δεδομένη στιγμή αυτό δεν ήταν γνωστό στους αστυνομικούς, οι οποίοι φαίνεται ότι προσπαθούσαν να κάνουν κουβέντα με τον 34χρονο ενώ εκτελούσαν τον έλεγχο.

Τότε ήταν που ο άνδρας σκαρφάλωσε πάνω από το κιγκλίδωμα που χωρίζει τον δρόμο από τη λίμνη και έπεσε στο νερό. Όταν ένας από τους αστυνομικούς τον ρώτησε τι έκανε, ο Μπίκινγκς απάντησε ότι πήγαινε «να κολυμπήσει» και απομακρύνεται παρότι εκείνοι τον ενημερώνουν ότι απαγορεύεται το κολύμπι στη λίμνη.

Άστεγος: «Είμαι ελεύθερος να πάω, σωστά;».

Αστυνομικός 1: «Όχι, δεν είσαι».

Αστυνομικός 2: «Πόσο μακριά πιστεύεις ότι θα μπορέσει να κολυμπήσει;».

Το βίντεο από την κάμερα σώματος, διάρκειας 12 λεπτών, σταματάει σε εκείνο το σημείο και εμφανίζεται ένα μήνυμα που ενημερώνει ότι το υπόλοιπο υλικό του βίντεο είναι πολύ «ευαίσθητο».

 

Ο διάλογος που ακολούθησε σύμφωνα με το Washington Post

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Washington Post, διέρρευσε ένα αντίγραφο του ολοκληρωμένου βίντεο, το οποίο δείχνει τον άνδρα να ζητάει βοήθεια ενόσω παρέμενε στο νερό.

Άστεγος: Πνίγομαι!

Αστυνομικός 1: Πήγαινε προς τον πυλώνα για να κρατηθείς!

Αστυνομικός 2: Έλα πιο πίσω στον πυλώνα!

Άστεγος: Δεν μπορώ, δεν μπορώ! 

Αστυνομικός 1: Εντάξει, δεν θα σε κυνηγήσω! 

Άστεγος: Δεν μπορώ να φτάσω! Ω, Θεέ μου! Σε παρακαλώ, βοήθησέ με! Βοήθησέ με!

Σύμφωνα με το πρακτικό της αστυνομίας, η σύντροφος του άνδρα παρακάλεσε τους αστυνομικούς να τον βοηθήσουν, και εκείνοι της είπαν να τον πείσει να κολυμπήσει προς τον πυλώνα της γέφυρας. Κάποια στιγμή η σύντροφος του Μπίκινγκς προσπάθησε να πηδήξει πάνω από το κιγκλίδωμα για να τον βοηθήσει, αλλά δεν το κατάφερε.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί προσπαθούν να ηρεμήσουν τη σύντροφο του άστεγου άνδρα και της λένε ότι θα πάρουν μια βάρκα. Εκείνη φωνάζει: «Πνίγεται μπροστά στα μάτια σας και δεν θα βοηθήσετε; Κολυμπήστε!».

Λίγες στιγμές αργότερα ένας εκ των αστυνομικών ανέφερε ότι ο Μπίκινγκς «πήγε από κάτω και δεν έχει ανέβει από περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν». «Μ’ ακούς;» είναι ερώτηση των αστυνομικών προς τον άνδρα. Έκτοτε δεν απευθύνθηκαν ξανά, με τη σύντροφό του να τους παρακαλεί λέγοντας «δεν μπορώ να τον χάσω, θα πεθάνει», σύμφωνα με το πρακτικό.

Η Δημοκρατία της Αριζόνα ανέφερε ότι το σώμα του άτυχου άνδρα ανασύρθηκε από το νερό λίγο πριν τις 11:30 το πρωί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης