Οι θάνατοι εξαιτίας τροχαίων δυστυχημάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 18,4% τους πρώτους έξι μήνες του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2020, καθώς το εξάμηνο αυτό αποδείχθηκε το πιο φονικό στην άσφαλτο από το 2006, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών.

Οι θάνατοι σε τροχαία αυξήθηκαν ραγδαία αφού τερματίστηκαν τα lockdowns του 2020, καθώς περισσότεροι οδηγοί συμπεριφέρονταν με επικίνδυνο τρόπο, αναπτύσσοντας υπερβολική ταχύτητα ή οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών, σύμφωνα με τις αρχές. Η αύξηση του πρώτου εξαμήνου του 2021 είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα για το πρόβλημα, το 1975.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, ο Πιτ Μπούτιτζετζ, έκανε λόγο για «κρίση». «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχθούμε αυτούς τους θανάτους ως μέρος της καθημερινότητας στην Αμερική», υπογράμμισε σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Ο κ. Μπούτιτζετζ υποσχέθηκε ότι το υπουργείο του θα παρουσιάσει νέα ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την οδική ασφάλεια τον Ιανουάριο ώστε να μειωθούν οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί σε τροχαία.

Σύμφωνα με δεδομένα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την οδική ασφάλεια (National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA), τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς σκοτώθηκαν 20.160 άνθρωποι σε τροχαία (+3.140 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020). Οι μετακινήσεις στο αμερικανικό οδικό δίκτυο αυξήθηκαν κατά 13% το ίδιο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας παράγοντας της αύξησης ήταν το γεγονός πως οι οδηγοί που συνέχισαν να κινούνται στους αυτοκινητόδρομους συμπεριφέρονταν με πιο επικίνδυνο τρόπο θεωρώντας πως η τροχαία δεν θα τους επέβαλε πρόστιμα εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με την NHTSA, τα ευρήματα έρευνας από τον Μάρτιο του 2020 ως τον Ιούνιο φέτος για τις συμπεριφορές των εποχούμενων έδειξαν πως τα περιστατικά ανάπτυξης υπερβολικής ταχύτητας, καθώς και της οδήγησης χωρίς ζώνη ασφαλείας, αυξήθηκαν.

Κατά την ίδια πηγή, τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν την 30ή Ιουνίου, οι θάνατοι σε τροχαία δυστυχήματα αυξήθηκαν κατά 23,1%. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη άνοδο σε τριμηνιαία βάση που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Αυτός ο εφιάλτης στους δρόμους μας πρέπει να σταματήσει», τόνισε η πρόεδρος της οργάνωσης Μητέρες Εναντίον της Οδήγησης σε Κατάσταση Μέθης (Mothers Against Drunk Driving, MADD), την Άλεξ Ότι. «Η επιβολή των κανόνων οδικής ασφάλειας μειώθηκε δραστικά και βλέπουμε τις φρικιαστικές συνέπειες», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης