Πρώτη ομιλία Τραμπ στον ΟΗΕ με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν

Πρώτη ομιλία Τραμπ στον ΟΗΕ με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν
Στη σημερινή του παρθενική ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ζητήσει από τις χώρες μέλη του Οργανισμού να αυξήσουν την πίεση στη Βόρεια Κορέα, ώστε να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο Τραμπ θα αναφερθεί και στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα επικρίνει τη Βενεζουέλα, ενώ θα κάνει μνεία και στους ισλαμιστές αντάρτες ως «αποτυχημένους».

Η ομιλία του Τραμπ, που είναι προγραμματισμένη για τις 17.30 ώρα Ελλάδας, θα αποτελέσει ακόμη μία προσπάθεια να παρουσιάσει το όραμά του «Η Αμερική πρώτα» για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία έχει στόχο να περιορίσει την παγκόσμια γραφειοκρατία, να βασίζει τις συμμαχίες στα κοινά συμφέροντα και να αποφεύγει την εμπλοκή της Ουάσινγκτον σε επιχειρήσεις ανοικοδόμησης κρατών και στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό.

Στην ατζέντα του Τραμπ κυριαρχεί η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, αλλά, παρ' όλα αυτά, έχει βρει χρόνο να επικρίνει τον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας κακοδιαχείριση και ζητώντας οι ΗΠΑ, οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του Οργανισμού, να λαμβάνουν περισσότερα για την επένδυση που κάνουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να πείσει την παγκόσμια κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα του και τους Ασιάτες εταίρους των ΗΠΑ να απομονώσουν τη Βόρεια Κορέα και να ασκήσουν πίεση στο Ιράν για να περιορίσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα. Σαφή αναφορά θα κάνει και στην επέμβαση στη Συρία, τοποθετώντας και αυτό το ζήτημα υψηλά στην ατζέντα.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με το περιεχόμενο της ομιλίας Τραμπ, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα καταδικάσει τη Βόρεια Κορέα για «την αποσταθεροποιητική, εχθρική και επικίνδυνη συμπεριφορά της».

Επίσης, ο Τραμπ θα εκφράσει την ανησυχία του για το Ιράν, το οποίο θεωρεί ότι παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας του 2015.

«Υπάρχει μια κοινή απειλή και τα κράτη δεν μπορούν να μείνουν παρατηρητές στην ιστορία. Αν δεν αντιμετωπίσουμε τις απειλές τώρα, απλώς θα ενισχυθούν και θα γίνουν πιο δύσκολες» επεσήμανε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Η ρητορική του Τραμπ εναντίον του Ιράν προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της χώρας Χασάν Ροχανί, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN: «Η αποχώρηση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα έχει μεγάλο κόστος για τις ΗΠΑ και δεν πιστεύω ότι οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα τέτοιο μεγάλο κόστος για κάτι που θα τους είναι άχρηστο».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017, 11:39