Ένα πρώην μέλος της CIA καταδικάστηκε την Παρασκευή σε κάθειρξη 20 ετών για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου, μια περίπτωση που δείχνει μια “ανησυχητική τάση” στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο Κέβιν Μάλορι, 62 ετών, κρίθηκε ένοχος γιατί πούλησε αντί 25.000 δολαρίων “πληροφορίες της άμυνας” σε πράκτορα των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη διάρκεια ταξιδιών στη Σανγκάη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ο στόχος σας είναι να αποσπάτε πληροφορίες και ο στόχος μου είναι να πληρώνομαι”, είχε πει σε έναν Κινέζο σύνδεσμο σε μήνυμα που φέρει ημερομηνία 5 Μαΐου 2017.

Μιλώντας με ευχέρεια τα μανταρίνικα, ο Μάλορι υπηρέτησε στον στρατό ξηράς, στη συνέχεια ως ειδικός πράκτορας για μια υπηρεσία ασφαλείας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πριν γίνει πράκτορας της CIA υπό κάλυψη. Μέχρι το 2012, είχε πρόσβαση σε πληροφορίες που χαρακτηρίζονταν “άκρως απόρρητες” στην Κίνα, στην Ταϊβάν, στο Ιράκ και στην Ουάσινγκτον.

Αρκετοί πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν συλληφθεί ή κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ του Πεκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας πρώην πράκτορας της CIA, ο 54χρονος Τζέρι Τσουν Σινγκ Λι, παραδέχτηκε την ενοχή του στις αρχές Μαΐου για “συνωμοσία” με σκοπό να παρέχει στην Κίνα “πληροφορίες για την εθνική άμυνα”. Αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Το 2012, η αστυνομία είχε ανακαλύψει ότι αυτός ο πρώην στρατιωτικός πολιτογραφημένος Αμερικανός διέθετε σημειωματάρια που περιείχαν ονόματα, επαφές και άλλα στοιχεία για υπαλλήλους και πληροφοριοδότες της CIA, όπως διευθύνσεις μυστικών καταφυγίων.

Η υπόθεση αυτή μπορεί να συνδέεται με την κατάρρευση του δικτύου της CIA στην Κίνα μεταξύ του 2010 και του 2012.

Ο Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν, πρώην πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, ηλικίας 58 ετών, ομολόγησε την ενοχή του τον Μάρτιο για τη διαβίβαση πληροφοριών, κυρίως βιομηχανικού χαρακτήρα, σε κινέζους πράκτορες έναντι “εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων”. Αντιμετωπίζει 15ετή ποινή κάθειρξης.

Τον Απρίλιο, μια πρώην διπλωμάτης, η Κάντας Μαρί Κλέμπορν, παραδέχτηκε επίσης την ενοχή της γιατί έλαβε χρήματα από Κινέζους πράκτορες σε αντάλλαγμα για τη διαβίβαση εγγράφων.

Η υπόθεση Μάλορι “εντάσσεται σε μια ανησυχητική τάση πρώην πρακτόρων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είναι ο στόχος της Κίνας και που προδίδουν τη χώρα τους και τους συναδέλφους τους”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ντέμερς.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης