Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε την Παρασκευή τους σιίτες αντάρτες στην Υεμένη και όλους όσοι «έχουν επιρροή σε αυτούς» να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου.

«Αυτό πρέπει να γίνει και από τις δύο πλευρές», επισήμανε ο κ. Κέρι, μιλώντας στο περιθώριο του Αρκτικού Συμβουλίου στον Καναδά, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει ότι περνάει στην «ανθρωπιστική φάση» της εκστρατείας της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη ανακοινώσει τον διορισμό νέου μεσολαβητή και τα δύο μέρη μοιάζουν να είναι έτοιμα να συνομιλήσουν, προκειμένου να καταλήξουν σε μια βάση για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Τώρα το κλειδί είναι να αρχίσουν οι συζητήσεις το ταχύτερο δυνατόν, καθώς μια πολιτική διευθέτηση είναι απόλυτα απαραίτητη», επανέλαβε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Αθώοι πολίτες πλήττονται από τη σύρραξη στην Υεμένη και είναι απόλυτη προτεραιότητα να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε αυτή την κατάσταση. Ελπίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση και θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, δυνάμεις πιστές στον οποίο μάχονται στο πλευρό των Χούτι, κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν σε έναν πολιτικό διάλογο για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης