ΗΠΑ: Πιλοτικά προγράμματα για την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Γουατεμάλα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 09:45
ΗΠΑ: Πιλοτικά προγράμματα για την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Γουατεμάλα

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει να εφαρμόζει πρόγραμμα απέλασης στη Γουατεμάλα κάποιων αιτούντων άσυλο που συλλαμβάνονται στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, με στόχο τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος χορήγησης ασύλου, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αρχικά στον σταθμό συνοριακού ελέγχου των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο του Τέξας. Σε πρώτη φάση θα αφορά ενήλικες από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, ενώ ο στόχος είναι η επεξεργασία των αιτήσεων να γίνεται μέσα σε 72 ώρες.

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ πήραν την Τρίτη συνέντευξη από έναν μετανάστη στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας και από άλλους δύο το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι δεν γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις προς Γουατεμάλα.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά, με 10 έως 15 άτομα να περνούν τη νέα διαδικασία καθημερινά. Η απόφαση για το ποιοι από τους μετανάστες θα εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα θα λαμβάνεται από τα μέλη της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνόρων των ΗΠΑ (CBP).

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 09:49