Με φωνές ενθουσιασμού και κορναρίσματα υποδέχτηκαν οι διαδηλωτές που είχαν βγει στους δρόμους της Βαλτιμόρης την ανακοίνωση της Εισαγγελίας σχετικά με την άσκηση διώξεων σε βάρος των έξι αστυνομικών που συνέλαβαν ένα νεαρό Αφροαμερικανό, ο οποίος πέθανε μετά τη σύλληψή του τη 19η Απριλίου.

«Κάτοικοι της Βαλτιμόρης, τα καταφέραμε!» φώναξε ο Τζον Τζόνσον, ένας 18χρονος που ζει σε αυτή τη συνοικία στο δυτικό τμήμα της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των δυνάμεων επιβολής της τάξης, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους, θέατρο καθημερινών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο του Φρέντι Γκρέι, που οδήγησαν τη Δευτέρα σε επεισόδια, ενώ οι οδηγοί των αυτοκινήτων πατούσαν ρυθμικά τις κόρνες των οχημάτων.

«Η Βαλτιμόρη έχει βυθιστεί στο αίμα» ήταν το σύνθημα πάνω στο μπλουζάκι ενός διαδηλωτή που περπατούσε έχοντας τις γροθιές του υψωμένες στον αέρα και φωνάζοντας από χαρά. Μαζί του βρίσκονταν και άλλοι διαδηλωτές. Όλοι τους βγήκαν για να εκφράζουν την ανακούφισή τους μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης, στον απόηχο των επεισοδίων της περασμένης Δευτέρας κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 αστυνομικοί, ενώ συνελήφθησαν περισσότερα από 250 άτομα.

Η αστυνομική βία εναντίον των Αφροαμερικανών «δεν ξεκίνησε χθες, διαρκεί εδώ και χρόνια» συμπέρανε ο Ντέξτερ Ντίλαρντ, 47 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως πολλοί κάτοικοι της συνοικίας, ο Ντέξτερ χαιρέτισε την απόφαση της Εισαγγελέως Μάριλιν Μόσμπι, η οποία προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς στη Βαλτιμόρη όταν ανακοίνωσε τις ποινικές διώξεις περιλαμβανομένων των κατηγοριών της ανθρωποκτονίας, εναντίον των έξι αστυνομικών που συνέλαβαν και έπειτα μετέφεραν με το βαν της αστυνομίας τον Φρέντι Γκρέι.

«Διαθέτουμε μία Εισαγγελέα που δεν επιδίδεται σε ανοησίες και καλοπιάσματα, κάνει τη δουλειά της. Η Μόσμπι να γίνει δήμαρχός μας!» φώναξε ο ίδιος.

«Σήμερα γιορτάζουμε» προσέθεσε ο Κρις Τέιλορ, 39 ετών, που εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς οι Αρχές αναγνώρισαν ότι υπήρξαν κρούσματα αστυνομικής βίας στη Βαλτιμόρη.

«Έχω υπομείνει πολλά σε αυτήν την πόλη. Μας συμπεριφέρονται ως αρρώστους, σαν να μην είμαστε τίποτα» επισήμανε.

Η απόφαση της Εισαγγελέως της Βαλτιμόρης έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις των δικαστικών Αρχών σε υποθέσεις που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ πριν από ένα χρόνο, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και την πόλη της Νέας Υόρκης, όπου οι Εισαγγελείς και τα σώματα ενόρκων είχαν κρίνει ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν παραβιάσει το νόμο στα περιστατικά θανάτου άοπλων Αφροαμερικανών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης