Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι αναβάλλει «προσωρινά» την προσθήκη μεξικανικών καρτέλ των ναρκωτικών στον κατάλογο των ξένων «τρομοκρατικών» οργανώσεων που καταρτίζει η κυβέρνησή του, όπως του ζήτησε ο Μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Ο Τραμπ ανήγγειλε στο πλαίσιο συνέντευξής του που μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι θα έδινε εντολή τα καρτέλ να χαρακτηριστούν «τρομοκρατικές» οργανώσεις για να παραλύσει τις χρηματοοικονομικές δοσοληψίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Μεξικού επέκρινε έντονα το σχέδιο αυτό. Ο Λόπες Ομπραδόρ υπογράμμισε ότι θέλει στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των συμμοριών, αλλά όχι επεμβάσεις.

«Ολοκληρώθηκε όλο το απαραίτητο έργο για να ανακηρυχθούν τα μεξικανικά καρτέλ τρομοκρατικές οργανώσεις», ενημέρωσε ο Τραμπ μέσω Twitter. «Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος ενός ανθρώπου που μου αρέσει και τον σέβομαι, κι έχει συνεργαστεί πολύ καλά μαζί μας, του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, προσωρινά θα αναβάλλουμε αυτόν τον προσδιορισμό και θα εντείνουμε τις κοινές προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα αυτές τις άγριες και ολοένα μεγεθυνόμενες οργανώσεις!», συμπλήρωσε.

Μια χορεία συντηρητικών φωνών στις ΗΠΑ, οι τάξεις της οποίας έχουν πληθύνει, απαιτεί να χαρακτηριστούν τα μεξικανικά καρτέλ των ναρκωτικών ξένες «τρομοκρατικές» οργανώσεις και να αναληφθεί δράση, ειδικά μετά τη σφαγή, τον Νοέμβριο, εννέα γυναικών και παιδιών, μελών κοινότητας Μορμόνων με διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και μεξικανική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης