Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, αποτυχών υποψήφιος στις προκριματικές του 2016 με αντίπαλο την Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διεκδικήσει και πάλι το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και καταφέρθηκε εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 77χρονος Μπέρνι Σάντερς είναι ένα από τα φαβορί μεταξύ των περίπου δέκα προσώπων που έχουν ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Αναμένεται επίσης η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννημένος στο Μπρούκλιν, με σαφώς αριστερές ιδέες και αυτοχαρακτηριζόμενος «σοσιαλιστής», ο Σάντερς επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του αμερικανού προέδρου κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας «παθολογικός ψεύτης», τόνισε αυτός ο κήνσορας της Γουόλ Στριτ.

«Είναι ένας ρατσιστής, ένας σεξιστής, ένας ομοφοβικός, ένας ξενοφοβικός, κάποιος που τσεπώνει φθηνά πολιτικά κέρδη βάζοντάς τα με τις μειονότητες, συχνά με μετανάστες χωρίς χαρτιά», δήλωσε ο Μπέρνι Σάντερς σε συνέντευξή του σε ραδιοσταθμό του Βερμόντ, της βορειοδυτικής Πολιτείας των ΗΠΑ στην οποία εκλέγεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που καταλαβαίνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, είναι μια υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μας και για τον πλανήτη μας», τονίζει επίσης ο Σάντερς σε βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Ήταν μια μετωπική επίθεση εναντίον του σκεπτικιστή, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ρεπουμπλικανού προέδρου, ο οποίος απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Σ’ αυτό το βίντεο, ο Μπέρνι Σάντερς επιμένει μπροστά από την κάμερα πως «η εκστρατεία μας δεν έχει μοναδικό στόχο την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ, του πιο επικίνδυνου προέδρου στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία». Και καλεί σε μια μεταμόρφωση της «χώρας και στη δημιουργία μιας κυβέρνησης βασισμένης στις αρχές της οικονομικής, κοινωνικής, φυλετικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης».

«Θα κερδίσουμε»

«Θα κερδίσουμε», διαβεβαίωσε ο πρώην δήμαρχος της πόλης Μπέρλινγκτον του Βερμόντ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το κανάλι CBS.,

Όταν ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2016, ο Μπέρνι Σάντερς θεωρούνταν «αουτσάιντερ» απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον, η οποία κέρδισε τελικά το χρίσμα, πριν ηττηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς είχε βρει σημαντική ανταπόκριση, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, καθώς προέβαλε ιδέες που θεωρούνταν τότε ριζοσπαστικές, όμως σήμερα διατυπώνονται και από άλλους Δημοκρατικούς, όπως η βενιαμίν του Κογκρέσου Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, η οποία το 2016 συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς, αλλά και από άλλους υποψηφίους στις προκριματικές για το 2020.

Καθολική κάλυψη υγείας, δωρεάν δημόσιο πανεπιστήμιο και κατώτατος μισθός 15 δολαρίων (13,3 ευρώ), ο Μπέρνι Σάντερς διαβεβαιώνει πως πολλές από τις ιδέες του που διατυπώθηκαν το 2016 είναι τώρα «πολύ, πολύ δημοφιλείς».

Η απάντηση του στρατοπέδου του Τραμπ στην υποψηφιότητα του Σάντερς δεν άργησε

«Ο Μπέρνι Σάντερς έχει ήδη κερδίσει τη συζήτηση στις προκριματικές των Δημοκρατικών επειδή κάθε υποψήφιος υιοθετεί το δικό του μοντέλο σοσιαλισμού», το οποίο οι Αμερικανοί «θα απορρίψουν», έγραψε σ’ ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Κέιλι Μακινάνι, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για την επανεκλογή του το 2020.

«Μόνο ο πρόεδρος Τραμπ θα διατηρήσει την Αμερική ελεύθερη, ευημερούσα και ασφαλή», υποστήριξε.

Ο Μπέρνι Σάντερς με τα λευκά ακατάστατα μαλλιά του παραμένει δημοφιλής στους κόλπους των Δημοκρατικών. Εκλεγόταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1990 έως το 2006, πριν γίνει γερουσιαστής. Επανεξελέγη με άνεση τον περασμένο Νοέμβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης