Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη τη συγκρότηση στο Πεντάγωνο μιας ομάδας εργασίας που θα αναλάβει να επεξεργαστεί τη στρατηγική που θα υιοθετηθεί απέναντι στην Κίνα, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν υπ΄αριθμόν 1 στρατηγικό τους αντίπαλο.

“Αυτή η ομάδα εργασίας θα δουλέψει γρήγορα για να μας επιτρέψει να αποφασίσουμε μια σταθερή κατεύθυνση σε θέματα που σχετίζονται με την Κίνα”, δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στο Πεντάγωνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Αυτό θα χρειαστεί προσπάθεια από το σύνολο της κυβέρνησης, συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο και ισχυρές συμμαχίες και εταιρικές σχέσεις”, πρόσθεσε ο Μπάιντεν. “Έτσι θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα”.

Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από 15 πολιτικούς και στρατιωτικούς συμβούλους και θα έχει στη διάθεσή της τέσσερις μήνες για να παρουσιάσει τις συστάσεις της στον υπουργό Άμυνας Λόιντ ‘Οστιν. Της ομάδας θα προεδρεύει ένας πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Μπάιντεν, ειδικός για την Κίνα, ο ‘Ελι Ράτνερ.

Ο στόχος είναι να καθοριστεί η απαραίτητη στρατιωτική στάση στον Ειρηνικό για να αντιμετωπιστούν οι εδαφικές φιλοδοξίες του Πεκίνου, να αναπτυχθεί η συνεργασία με τους συμμάχους αλλά και να καθοριστεί το είδος των σχέσεων που οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν με τον κινεζικό στρατό ή ακόμη το είδος του εξοπλισμού που πρέπει να αναπτυχθεί ή όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει αρκετές προειδοποιήσεις στην Κίνα για τον επεκτατισμό της στη Σινική Θάλασσα.

Ο Μπάιντεν υπενθύμισε τον περασμένο μήνα στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα “την ακλόνητη δέσμευση” των Ηνωμένων Πολιτειών για την προστασία της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένου του ακατοίκητου αρχιπελάγους Σενκάκου, που ονομάζεται Ντιαογιού στα κινέζικα και διεκδικείται από το Πεκίνο.

Ο νέος επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ ‘Οστιν εκτίμησε ότι η Κίνα είναι το “δυσκολότερο και το πιο περίπλοκο πρόβλημα” των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να αποτρέψει το Πεκίνο στρατιωτικά αλλά να συνεργαστεί με την Κίνα οικονομικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης