Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς επιθεώρησε χθες Παρασκευή ένα υπερπλήρες, με κακές συνθήκες υγιεινής κέντρο κράτησης στο Τέξας, όπου διαμένουν σχεδόν 400 άνδρες που κατηγορούνται ότι διέσχισαν παράτυπα τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Περίπου 384 άνδρες βρίσκονταν στοιβαγμένοι πίσω από μεταλλικούς φράκτες στο κέντρο κράτησης στο Άλεν, σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, όπως ανέφερε δημοσιογράφος που συνόδευε τον Πενς. Οι άνδρες δεν είχαν στρώματα ή μαξιλάρια και κάποιοι κοιμόντουσαν στο τσιμεντένιο πάτωμα. Τα κελιά ήταν τόσο γεμάτα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, που ήταν αδύνατο να ξαπλώσουν ταυτόχρονα όλοι οι άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι από τους μετανάστες δήλωσαν ότι κρατούνται στο κέντρο αυτό επί 40 ημέρες ή και περισσότερο, ενώ κατήγγειλαν ότι πεινούν και ότι θέλουν να πλύνουν τα δόντια τους. Κάποιοι από τους φρουρούς έξω από τα κελιά φορούσαν μάσκες.

Νερό ήταν διαθέσιμο έξω από τους μεταλλικούς φράκτες, επεσήμανε ο δημοσιογράφος, επικαλούμενος μέλη της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι κρατούμενοι έχουν πρόσβαση σε νερό όταν οι δημοσιογράφοι δεν είναι παρόντες.

Αφού επισκέφθηκε το κέντρο αυτό ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν εξεπλάγη από τα όσα είδε. «Γνώριζα ότι το σύστημα είχε ξεπεράσει τις δυνατότητές του», εξήγησε. «Είναι σκληρό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάικλ Μπανκς, μέλος της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων, δήλωσε ότι οι άνδρες μπορούν να πλένουν τα δόντια τους μία φορά την ημέρα. «Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 88.000 οδοντόβουρτσες», επεσήμανε.

Πολλοί από τους κρατούμενους δεν είχαν κάνει μπάνιο εδώ και 10 με 20 ημέρες διότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν ντους στο κέντρο, σύμφωνα με τον Μπανκς, ο οποίος πρόσθεσε ότι πλέον υπάρχει ένα κινητό ντους. Εξάλλου τόνισε ότι το μεγαλύτερο διάστημα που έχει κρατηθεί κάποιος στο συγκεκριμένο κέντρο ήταν 32 ημέρες.

Οι άνδρες λαμβάνουν ζεστά γεύματα από τοπικά εστιατόρια, αλλά δεν μπορούν να έχουν στρώματα για να κοιμούνται διότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος, σημείωσε ο Μπανκς.

Άλλες 275 γυναίκες διαμένουν σε σκηνές του στρατού, εξήγησε ο ίδιος πράκτορας.

Ο Πενς δήλωσε ότι το κέντρο στο Άλεν αποτελεί «ξεκάθαρο παράδειγμα» για ποιο λόγο οι ΗΠΑ πρέπει να ασφαλίσουν τα σύνορά τους.

«Η εγκατάσταση είναι υπερπλήρης και το σύστημά μας έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές του. Έχει έρθει η ώρα οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων, να κάνουν τη δουλειά τους και να τερματίσουν την κρίση», έγραψε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης