Ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν απέπεμψε εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν διοριστεί σε συμβουλευτικές επιτροπές του Πενταγώνου, ορισμένοι μάλιστα κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανέφεραν σήμερα δύο αξιωματούχοι.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο Άντονι Τάτα, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου, ο οποίος το 2018 χαρακτήρισε «τρομοκράτη ηγέτη» τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τάτα τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Αμυντικής Πολιτικής στις 19 Ιανουαρίου, την τελευταία ημέρα της προεδρίας του Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι τα μέλη των επιτροπών δεν είναι υπάλληλοι του Πενταγώνου, λόγω της θέσης τους ασκούν επιρροή στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και συνήθως έχουν πρόσβαση σε απόρρητες ενημερώσεις.

Δύο στελέχη του υπουργείου Άμυνας, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν ότι ο Όστιν θα ζητήσει από εκατοντάδες μέλη 42 διαφορετικών επιτροπών να αποχωρήσουν μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Το κόστος λειτουργίας αυτών των επιτροπών ενδέχεται να φτάνει τα πολλά εκατομμύρια δολάρια, είπε η μία πηγή.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο υπουργός ανησύχησε βαθιά με τον ρυθμό και την έκταση των πρόσφατων αλλαγών. Του δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσει τον ευρύτερο σκοπό αυτών των επιτροπών», ανέφερε η δεύτερη πηγή του πρακτορείου Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του Όστιν δεν θα επηρεάσει τουλάχιστον δύο από τους πιο γνωστούς συνεργάτες του Τραμπ: τον Σον Σπάισερ, τον πρώην εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου που διορίστηκε στο Συμβούλιο της Ναυτικής Ακαδημίας και την Κέλιαν Κόνγουεϊ, η οποία είναι πλέον μέλος του Συμβουλίου της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας. Το υπουργείο Άμυνας δεν έχει λόγο στους διορισμούς στα ακαδημαϊκά συμβούλια αυτών των ιδρυμάτων. Δεν θα επηρεαστούν επίσης τα μέλη των Συμβουλίων που έχουν διοριστεί από το Κογκρέσο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης