Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον προέτρεψε την ιρακινή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση των κουρδικών περιοχών να επιλύσουν τις διαφορές τους, σχετικά με την αυτοδιάθεση των Κούρδων και τις διαφιλονικούμενες περιοχές, με διάλογο.

Ο Τίλερσον από τη Βαγδάτη όπου βρισκόταν τη Δευτέρα παρουσίασε την πρότασή του στην αρχή των συνομιλιών που είχε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, ο οποίος με τη σειρά του υπεραμύνθηκε του ρόλου των ιρακινών παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, γεγονός που είχε καυτηριάσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ την Κυριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε ανήσυχοι και λίγο θλιμμένοι» επεσήμανε ο Τίλερσον. «Έχουμε φίλους στη Βαγδάτη και φίλους στο Αρμπίλ, και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να μπουν σε μία διαδικασία συζήτησης… και όλες οι διαφορές μπορούν  να διευθετηθούν» τόνισε, αναφερόμενος στις πρωτεύουσες του Ιράκ και της κουρδικής περιφέρειας.

Οι ΗΠΑ τέθηκαν στο πλευρό του Αμπάντι, απορρίπτοντας τη νομιμότητα και την ισχύ του δημοψηφίσματος που διεξήχθη τον προηγούμενο μήνα στις κουρδικές περιοχές και είχε αποτέλεσμα ένα συντριπτικό «ναι» υπέρ της ανεξαρτησίας των Κούρδων.

Η αμερικανική πλευρά προέτρεψε επίσης τις δύο πλευρές να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση, ειδικά αφού το Ιράκ απάντησε στο δημοψήφισμα απομονώνοντας τις περιοχές των Κούρδων και στέλνοντας στρατεύματα να ανακαταλάβουν την πλούσια σε πετρελαιοπηγές πόλη του Κιρκούκ από τους Κούρδους μαχητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε με κανένα συστατικό κομμάτι του ιρακινού κράτους» δήλωσε ο Αμπάντι. «Όταν μπήκαμε στην πόλη, στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι οι πολίτες του Κιρκούκ είναι σημαντικοί για εμάς» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης