Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι η γραπτή απάντηση της Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις της Ρωσίας αναφορικά με την ασφάλεια καθορίζει μια διπλωματική πορεία προς τα εμπρός αν η Μόσχα την προσεγγίσει σοβαρά, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποτρέψουν μια στρατιωτική κλιμάκωση κατά της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η γραπτή επιστολή, που παραδόθηκε στη Ρωσία, έχει μια «αρχική και ρεαλιστική» αξιολόγηση των ανησυχιών που έχει εγείρει η Μόσχα, προσθέτοντας ότι η απάντηση συντάχθηκε πλήρως συντονισμένα με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλα όσα αναφέρονται χαράζουν μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, αν η Ρωσία το επιλέξει», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αναμένει να έχει επακόλουθη συζήτηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας αντικατοπτρίζει ότι η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή στον διάλογο και επιλέγει τη διπλωματία, αλλά ότι εναπόκειται στη Ρωσία να απαντήσει. Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις, δηλαδή το ΝΑΤΟ να αποσύρει τα στρατεύματα και τα όπλα από την Ανατολική Ευρώπη και να απαγορεύσει στην Ουκρανία να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα θέματα, όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Τέλος, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί στην πρώην σοβιετική δημοκρατία θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης