Νομοσχέδιο που ενισχύει τον έλεγχο των οικονομικών δοσοληψιών των μελών του Κογκρέσου ενέκρινε την Πέμπτη η αμερικανική Γερουσία.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει στους Αμερικανούς βουλευτές να αγοράζουν μετοχές, ομόλογα ή άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα, βασιζόμενοι σε μη δημοσιευμένες πληροφορίες που έλαβαν στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, επωφελούμενοι λόγω της θέσης τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από πολυήμερη συζήτηση, το νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους 96 υπέρ έναντι 3 κατά.
Νωρίτερα η Βουλή των Αντιπροσώπων το είχε εγκρίνει επίσης, με ψήφους 417 υπέρ έναντι 2 κατά.

Εκτός από τους αιρετούς εκπροσώπους, ο νέος νόμος αφορά επίσης στους υπαλλήλους του Κογκρέσου και των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Στο εξής, οι βουλευτές θα πρέπει να δηλώνουν μέσα σε διάστημα 90 ημερών οποιαδήποτε δοσοληψία τους στο Χρηματιστήριο άνω των 1.000 δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην ομιλία μου για την Κατάσταση της Ένωσης παρέθεσα ένα σχέδιο για την οικονομία όπου όλοι θα έχουν τις ευκαιρίες τους, όλοι θα πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί και όλοι θα σέβονται τους ίδιους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εξελέγησαν για να υπηρετήσουν τους Αμερικανούς» αναφέρει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Έρικ Κάντορ, είπε ότι ο νόμος αυτός «είναι ο καρπός των προσπαθειών των δύο κομμάτων» και ότι «θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι στους εκλεγμένους» εκπροσώπους του.

Το νομοσχέδιο θα σταλεί για επικύρωση στο γραφείο του προέδρου των Η.Π.Α..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης