Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα 8 Αυγούστου ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει πυραύλους για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών HIMARS με τα οποία έχουν εξοπλίσει οι ΗΠΑ τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η νέα αυτή βοήθεια θα είναι επιπλέον της στρατιωτικής βοήθειας των 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη απόσυρση όπλων και εξοπλισμού των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν αυτήν την εξουσία μέχρι σήμερα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Άμυνας για θέματα Πολιτικής Κόλιν Καλ.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), πυρομαχικά συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος NASAMS και έως και 50 τεθωρακισμένα ιατρικά μέσα μεταφοράς M113.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι αυτή ήταν η δέκατη όγδοη απόσυρση πολεμικού υλικού από το απόθεμα του Πενταγώνου από τον Αύγουστο του 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σχεδόν έξι μήνες μετά την απρόκλητη και βίαιη επίθεση στην Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει την καταστροφή πόλεων και χωριών της Ουκρανίας», είπε ο Μπλίνκεν σε δήλωση του. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό καθώς υπερασπίζεται τη χώρα του από τη ρωσική επιθετικότητα, για όσο διάστημα χρειαστεί» συμπλήρωσε.

Το Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι τα όπλα θα περιλαμβάνουν:

Πρόσθετα πυρομαχικά για HIMARS, 75.000 φυσίγγια πυρομαχικών πυροβολικού των 155 χιλιοστών, 20 συστήματα όλμου 120 mm και 20.000 φυσίγγια πυρομαχικών όλμων 120 mm, πυρομαχικά για εθνικά προηγμένα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος (NASAMS), 1.000 Javelin και εκατοντάδες αντιθωρακικά συστήματα AT4, 50 τεθωρακισμένα οχήματα ιατρικής περίθαλψης, πυρομαχικά κατά προσωπικού Claymore, εκρηκτικά C-4, πυρομαχικά κατεδάφισης και εξοπλισμός κατεδάφισης. Επίσης ιατρικές προμήθειες, που περιλαμβάνουν κιτ πρώτων βοηθειών, επιδέσμους, οθόνες και άλλο εξοπλισμό.

Ο αξιωματούχος του Πενταγώνου Κόλιν Καλ, είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι Ρώσοι έχουν υποστεί από 70.000 έως 80.000 απώλειες σε έξι μήνες. «Νομίζω ότι σίγουρα υπέθεσαν ότι θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από την Ουκρανία μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Τώρα αποδεικνύεται ότι ήταν ένας βαθύς λάθος υπολογισμός. Οι Ουκρανοί κάνουν περισσότερα από το να κρατούν το δικό τους, και αναμένω ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί», είπε ο Καλ.

Ως εκ τούτου, η συνολική αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ανέρχεται σε 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια επί της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, σημειώνει το Πεντάγωνο.

Παράλληλα, μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με άλλα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση να καλύψει κοινωνικές δαπάνες.

Η εκταμίευση θα γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη (ύψους 3 δισεκατομμυρίων) να αναμένεται αυτόν τον μήνα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει πως τα κεφάλαια που έχει κινητοποιήσει για την Ουκρανία θα ξεπεράσουν έτσι συνολικά τα 13 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 6,3 δισ. είχαν εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης