Νέα ψηφοφορία πρόκειται να διεξαχθεί τη Δευτέρα στην αμερικανική γερουσία σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για τον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους.

Έναν χρόνο μετά την ορκωμοσία του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε χθες Σάββατο αντιμέτωπος με την παύση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους, εξαιτίας της αποτυχίας να συμφωνήσουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι σε έναν προσωρινό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πόσο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η παύση δεν μπορεί να προβλεφθεί.

«Είναι η πρώτη επέτειος της προεδρίας μου και οι Δημοκρατικοί θέλησαν να μου κάνουν ένα ωραίο δώρο», έγραψε ειρωνικά ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες το βράδυ ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί νέα ψηφοφορία μετά από εκείνη της Παρασκευής, η οποία οδήγησε και στη μερική παύση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

«Σας διαβεβαιώνω ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στη 01:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα, εκτός και αν υπάρχει επιθυμία να πραγματοποιηθεί νωρίτερα», αναφέρει ο Μακόνελ σε ανακοίνωσή του.

Μετά το πέρας των συνομιλιών στη Γερουσία χθες Σάββατο, το σώμα θα συγκληθεί και πάλι σήμερα στις 13:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ χθες και την ώρα που οι κοινοβουλευτικοί βρίσκονταν στο Κογκρέσο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, κατήγγειλε ότι οι Δημοκρατικοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για το πολιτικό αδιέξοδο. «Κάνουμε πολλά γελοία πράγματα στην Ουάσινγκτον, όμως αυτό είναι καθαρή τρέλα», σχολίασε.

Για τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας διατεινόταν ότι είναι δεξιοτέχνης της διαπραγμάτευσης, η παύση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους ήταν βαρύ πλήγμα. Πρόκειται εξάλλου για την πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, όταν το ίδιο κόμμα ελέγχει τόσο το Κογκρέσο όσο και τον Λευκό Οίκο.

Η προηγούμενη «παύση» είχε συμβεί το 2013 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και είχε διαρκέσει 16 ημέρες.

Οι επιπτώσεις της παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές από αύριο Δευτέρα, εκτός και αν στο μεταξύ επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.

Εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που θεωρούνται «μη απαραίτητο προσωπικό» θα τεθούν σε αναγκαστική αργία. Οι δραστηριότητες πολλών υπηρεσιών θα περιοριστούν.

«Μπορούμε να κάνουμε μόνο ένα πράγμα: να περιμένουμε και να δούμε τι θα συμβεί. Είναι λίγο τρομακτικό», δήλωσε η Νοέλ Τζολ, μια 50χρονη ομοσπονδιακή υπάλληλος που θα αναγκαστεί να τεθεί σε αναγκαστική αργία.

Ήδη, στη Νέα Υόρκη το Άγαλμα της Ελευθερίας παρέμεινε κλειστό για το κοινό το Σαββατοκύριακο.

«Υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες που προετοιμάζονται να περάσουν έξι μήνες στο Κουβέιτ και ανησυχούν ότι δεν θα πληρωθούν αμέσως. Είναι αδιανόητο», τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Από χθες ο Τραμπ έχει εντείνει τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους επικεφαλής των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, όμως μέχρι το απόγευμα δεν είχε σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών γερουσιαστών, Τσακ Σούμερ, σχολίασε ειρωνικά τη δυσκολία του να προσπαθεί να διαπραγματευτεί με έναν πρόεδρο «που αλλάζει απόψεις συνέχεια».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για τις εξελίξεις: «Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν πολύ περισσότερο για τους παράνομους μετανάστες παρά για τον μεγάλο Στρατό μας ή για την Ασφάλεια στα επικίνδυνα Νότια σύνορα», έγραψε σε ένα μήνυμά στο Twitter. «Θα μπορούσαν εύκολα να καταλήξουν σε μια συμφωνία αλλά προτίμησαν να παίξουν το χαρτί του «κλεισίματος» αντί για αυτό», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης