Ως μεμονωμένο περιστατικό με δράστες «ορισμένους ντόπιους κακοποιούς» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Στιβ Γουόρεν την επίθεση ομάδας Τούρκων εθνικιστών κατά τριών Αμερικανών ναυτών σε πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη,» είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου καταδικάζοντας την επίθεση. «Απολαμβάνουμε μια ισχυρή σχέση με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ. Εμείς δεν βλέπουμε αυτό το περιστατικό ως κάτι που θα διαταράξει αυτή την ισχυρή σχέση», συμπλήρωσε ο Γουόρεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το συμβάν ανακλήθηκαν όλες οι άδειες και το αντιτορπιλικό αναμένεται να αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη.

Η Τουρκία είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Μέση Ανατολή και μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αλλά στο εσωτερικό της χώρας και σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας, τα αντιαμερικανικά αισθήματα είναι σθεναρά, ιδιαίτερα μετά το 2003 και την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

Μία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Pew που δημοσιεύτηκε στα τέλη του Οκτωβρίου έδειξε ότι μόλις το 19% των Τούρκων πολιτών διάκειται θετικά έναντι των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης