Οι θάνατοι από υπερβολική δόση αυξήθηκαν αλματωδώς στους σχεδόν 72.000 το 2017 στις ΗΠΑ, εν μέσω της κρίσης των οπιοειδών, η οποία μαίνεται εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από τα αμερικανικά Κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC), 71.568 άνθρωποι υπέκυψαν σε υπερβολική δόση ναρκωτικών πέρυσι, αριθμός που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε κατά πολύ τους θανάτους σε τροχαία, σε βίαια επεισόδια κατά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα, αλλά και εκείνους που οφείλονταν σε αυτοκτονίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν επίσης σημαντικά αυξημένος συγκρινόμενος με τους 67.114 θανάτους από υπερβολική δόση το 2016 (+7%) και τους 54.207 το 2015, σημείωσαν τα CDC.

Οι απολογισμοί των θυμάτων αυξήθηκαν στις 38 από τις 50 αμερικανικές Πολιτείες. Οι υψηλότεροι καταγράφηκαν στη Φλόριντα, στην Καλιφόρνια, στην Πενσιλβάνια και στο Οχάιο. Όμως οι μεγαλύτερες αυξήσεις ως ποσοστό επί τοις εκατό καταγράφηκαν στη Νεμπράσκα (+33,3%) και στη Βόρεια Καρολίνα (+22,5%).

Η κρίση των οπιοειδών άρχισε να εκδηλώνεται στις αρχές της δεκαετίας του 2010, κι αποδίδεται στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων στην υπερβολική συνταγογράφηση φαρμάκων όπως η οξυκοδόνη και άλλα αναλγητικά. Η υπερσυνταγογράφηση θεωρείται ότι μετέτρεψε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε εξαρτημένους από τις ουσίες αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν, εξαιτίας του υψηλού κόστους τους, πολλοί στράφηκαν στην ηρωίνη και στη φαιντανύλη, ένα συνθετικό οπιοειδές, εξαιρετικά ισχυρό και λιγότερο ακριβό.

Οι αμερικανικές αρχές τα τελευταία χρόνια στρέφονται όλο και περισσότερο εναντίον γιατρών και κλινικών που κάνουν υπερβολική συνταγογράφηση και εναντίον εταιρειών της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν, στα συνθετικά οπιοειδή οφείλονταν πάνω από τους μισούς θανάτους από υπερβολική δόση πέρυσι. Ήτοι σε περισσότερους κατά σχεδόν το ένα τρίτο από ό,τι την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Η κρίση των οπιοειδών έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την αντιμετώπισή της «επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια υγεία» τον Οκτώβριο, κάτι που σήμανε την αποδέσμευση πόρων για να καταπολεμηθεί η εξάρτηση και να περιοριστούν οι κοινωνικές συνέπειές της.

Ενώ αποκαλύπτουν την άνοδο των θανάτων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι στατιστικές των CDC μοιάζουν επίσης να υπογραμμίζουν την επιτυχή πορεία ορισμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης της κρίσης, όπως αυτό στη Μασαχουσέτη, όπου οι θάνατοι από υπερβολική δόση κατέγραψαν μείωση, μολονότι η βορειοανατολική Πολιτεία βρισκόταν στις πρώτες θέσεις της κατάταξης τα προηγούμενα χρόνια.

Οι πολιτειακές αρχές, στην προσπάθειά τους να αναστρέψουν την τάση, διένειμαν πολύ ευρύτερα κιτ με Narcan (δραστική ουσία: ναξολόνη), σκεύασμα που χορηγείται σε περιπτώσεις υπερβολικής δόσης.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης