ΗΠΑ και Γερμανία συστήνουν στους πολίτες τους να αποφύγουν τη μετακίνηση προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021, 23:57
ΗΠΑ και Γερμανία συστήνουν στους πολίτες τους να αποφύγουν τη μετακίνηση προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία συμβούλευσαν τους πολίτες τους στο Αφγανιστάν να αποφεύγουν τη μετακίνηση προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την επίκληση κινδύνων ασφαλείας, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται προσπαθώντας να φύγουν από τη χώρα σχεδόν μία εβδομάδα αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, ενώ οι σκηνές χάους εκτυλίσσονται εντός και πέριξ του αεροδρομίου.

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πίστα του αεροδρομίου από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των ταλιμπάν.

«Εξαιτίας πιθανών κινδύνων έξω από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, συμβουλεύουμε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνηση προς το αεροδρόμιο και να το αποφύγουν, εκτός αν λάβουν ατομικές οδηγίες για να μετακινηθούν προς το αεροδρόμιο από εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Η φύση αυτών των απειλών δεν διευκρινίστηκε, αλλά αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε το Σάββατο με κυβερνητικούς αξιωματούχους «την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους».

Η γερμανική πρεσβεία απηύθυνε αντίστοιχο μήνυμα προς τους Γερμανούς πολίτες στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι οι Ταλιμπάν διεξάγουν όλο και αυστηρότερους ελέγχους γύρω από το αεροδρόμιο.

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες, οι πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ έκλεισαν διαδοχικά , αλλά δεν υπήρξε αλλαγή σχετικά με την κατάσταση εντός και γύρω από τον μοναδικό διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης του αεροδρομίου.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν που μίλησε στο Reuters δήλωσε ότι οι κίνδυνοι στον τομέα της ασφάλειας δεν μπορούν να αποκλεισθούν και ότι οι ταλιμπάν «επιδιώκουν την βελτίωση της κατάστασης και να προσφέρουν μία ομαλή έξοδο» για ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η Ελβετία ματαίωσε το Σάββατο μία πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας λόγω του χάους που επικρατεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν 2.500 Αμερικανούς από την Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αγωνίζεται απέναντι στον «χρόνο και τον χώρο» για να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο, ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ δήλωσε ότι συνολικά 17.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί, ανάμεσά τους 2.500 Αμερικανοί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν έχει στην διάθεσή του «ακριβή αριθμό» των Αμερικανών που παραμένουν στην Καμπούλ και ευρύτερα στο Αφγανιστάν.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021, 23:59