Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο» τη δολοφονία 13 Τούρκων που είχαν απαχθεί στο βόρειο Ιράκ, ενέργεια για την οποία την ευθύνη η κυβέρνηση στην Άγκυρα επιρρίπτει στην κουρδική ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Οι εκτελέσεις των 13 Τούρκων, ανδρών της αστυνομίας και του στρατού, έγιναν στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης που άρχισε τη 10η Φεβρουαρίου στο βόρειο Ιράκ εναντίον του PKK. Στις μάχες έχουν σκοτωθεί 48 Κούρδοι αντάρτες και τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή με τον πιο σθεναρό τρόπο» τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα χθες, το PKK απέρριψε την εκδοχή των γεγονότων που παρουσίασε ο Χουλουσί Ακάρ. Η στρατιωτική πτέρυγά του HPG ανέφερε ότι μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια σφοδρών τουρκικών βομβαρδισμών και μαχών ανάμεσα στα δύο μέρη.

Οι Κούρδοι αυτονομιστές επέρριψαν την ευθύνη για τους θανάτους προσωπικά στον Ακάρ, υποστηρίζοντας πως έδωσε προσωπικά τη διαταγή για την έναρξη της επιχείρησης εναντίον τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο χαμηλής έντασης ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και το PKK, που διαρκεί δεκαετίες. Μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας το 2015 που έβαλε τέλος στη διετή κατάπαυση του πυρός, η Άγκυρα διεμήνυσε ότι δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έκτοτε οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν συχνά επιχειρήσεις εναντίον του PKK στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και στο βόρειο Ιράκ, όπου οι αντάρτες έχουν βάσεις μετόπισθεν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης