Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι παρουσίασε στο Κογκρέσο ένα «ιστορικό σχέδιο» ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα που θα βοηθήσουν να μειωθεί το έλλειμμα.

«Ξέρω ότι έχουμε το πλαίσιο ενός ιστορικού οικονομικού σχεδίου» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για την Ευρώπη, όπου θα παραστεί στις συνόδους της G20 και της COP26. «Είναι το πλαίσιο ενός σχεδίου που θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα αναπτύξει την οικονομία, θα επενδύσει στο έθνος και τον λαό μας», είπε, χωρίς να διευκρινίσει αν έχει επιτευχθεί επίσημα συμφωνία στο Δημοκρατικό κόμμα ώστε να υπερψηφιστεί η πρότασή του στο Κογκρέσο. Σημείωσε μόνο ότι αυτή ήταν η κατάληξη των διαπραγματεύσεων εντός του κόμματος, εξηγώντας ότι «κανείς δεν πήρε όλα όσα ήθελε, συμπεριλαμβανομένου και εμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει «τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», δηλαδή μέτρα κόστους 550 δισεκ. δολαρίων που θα επιτρέψουν να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50-52% (σε σύγκριση με το επίπεδο του 2005) μέχρι το 2030.

Το ποσό που θα επενδυθεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Build Back Better» μειώθηκε στο μισό απ’ όσο φιλοδοξούσε αρχικά ο Μπάιντεν, στο 1,750 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Με αυτό το σχέδιο, σε συνδυασμό με την πρόταση για τις υποδομέες που εγκρίθηκε από τα δύο κόμματα, «θα μεταμορφώσουμε πραγματικά αυτό το έθνος», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποια από τα κυριότερα σημεία του σχεδίου αυτού είναι τα εξής:

-Η δωρεάν πρόσβαση σε μια προσχολική δομή για όλα τα παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών. Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί για έξι χρόνια.

– Επενδύσεις «ανθεκτικότητας» για να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι δασικές πυρκαγιές, η ξηρασία και οι τυφώνες.

– Επιστροφή φόρων, ύψους 320 δισεκ. δολαρίων, για έργα πράσινης ενέργειας που αφορούν την παραγωγή, τη μεταφορά και την αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών καθώς και την παραγωγή «καθαρών» οχημάτων για ιδιώτες και επαγγελματίες.

– Στοχευμένα μέτρα για να αναζωογονηθούν οι καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και των μπαταριών.

– Επενδύσεις ύψους 150 δισεκ. δολαρίων για τον τομέα της κατοικίας, με την κατασκευή ενός εκατομμυρίου ενοικιαζόμενων σπιτιών, επιδοτήσεις ενοικίου και βοήθεια στην απόκτηση στεγαστικού δανείου.

Άλλα μέτρα που προβλέπονταν αρχικά στο σχέδιο, τελικά εγκαταλείφθηκαν, όμως η εναρμόνιση, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, της γονικής άδειας και η επέκταση της Medicare ώστε να καλύπτονται οι ασφαλισμένοι για οδοντιατρικές και άλλες επεμβάσεις. Εγκαταλείφθηκε επίσης η σκέψη να φορολογηθούν οι 700 πλουσιότεροι Αμερικανοί ώστε να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει «από τους πιο εύπορους Αμερικανούς και τις πιο κερδοφόρες εταιρείες» να καταβάλουν το τίμημα που τους αναλογεί.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Λευκό Οίκο, δεν προβλέπεται αύξηση των φόρων των μικρών επιχειρήσεων ή εκείνων που κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια ετησίως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης