ΗΠΑ: Ιστορική ήττα ενός Κένεντι στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος στη Μασαχουσέτη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020, 11:09
ΗΠΑ: Ιστορική ήττα ενός Κένεντι στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος στη Μασαχουσέτη

Είναι η πρώτη φορά που ένας Κένεντι χάνει εκλογές στη Μασαχουσέτη: ο Τζόζεφ Κένεντι 3ος, μικρανεψιός του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, παραδέχθηκε την Τρίτη το βράδυ την ήττα του στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος για μια θέση γερουσιαστή της Πολιτείας αυτής της Νέας Αγγλίας, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της πιο διάσημης από τις αμερικανικές πολιτικές δυναστείες.

Ο Κένεντι, 39 ετών, αναγνώρισε την ήττα του, δήλωσε μία από τους εκπροσώπους του, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Boston Globe. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 43% των ψηφοδελτίων, έχασε από τον αντίπαλό του, τον απερχόμενο γερουσιαστή Έντουαρντ Μάρκεϊ, 74 ετών, με διαφορά περίπου 10 μονάδων.

Το αποτέλεσμα αυτό, που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει, είναι πικρό για τον Κένεντι, ο οποίος θεωρούνταν το 2019 ανερχόμενος αστέρας του Δημοκρατικού Κόμματος. Και φαινόταν αρχικά να έχει κάνει μια καλή εκκίνηση για να εκθρονίσει τον Μάρκεϊ, ο οποίος εκλέγεται εδώ και 44 χρόνια στο αμερικανικό Κογκρέσο, από τα οποία επτά στη Γερουσία.

Ο Τζόζεφ Κένεντι 3ος, ο οποίος εξελέγη το 2012 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι εγγονός του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Κένεντι, που δολοφονήθηκε το 1968, εμφανιζόταν εντούτοις να έχει περισσότερη επαφή με τη βάση, τις φτωχές οικογένειες και τις μειονότητες, απ' ό,τι ο 70χρονος αντίπαλός του.

Ο Κένεντι, ο οποίος υποστηριζόταν από την επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο Νάνσι Πελόσι, απηύθυνε στον Μάρκεϊ την κλασική μομφή ότι περνά υπερβολικά πολύ χρόνο στην Ουάσινγκτον. Όμως οι επιθέσεις του δεν έπληξαν σοβαρά τον αντίπαλό του, πολύ περισσότερο που οι θέσεις των δύο ανδρών έμοιαζαν να βρίσκονται πολύ κοντά.

Αυτό διότι ο Μάρκεϊ δεν συγκαταλέγεται στους Δημοκρατικούς του «κατεστημένου», που ανησυχούν για την άνοδο της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία ενσαρκώνεται από τη Νεοϋορκέζα Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές.

Είχε αντιθέτως συντάξει μαζί της το φιλόδοξο σχέδιο του οικολογικού «Νιου Ντιλ» και σ' αυτές τις προκριματικές εκλογές είχε λάβει την υποστήριξή της, καθώς και την υποστήριξη της άλλης προοδευτικής προσωπικότητας των Δημοκρατικών, της άλλης γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, της Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Ο 70χρονος ανέτρεψε μάλιστα το επιχείρημα, εμφανίζοντας τον νεαρό Κένεντι ως ενσαρκωτή των προνομίων μιας οικογένειας που από το 1947 είναι συνώνυμη με την εξουσία.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020, 11:12