Είκοσι αμερικανικές πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι προσέφυγαν νομικά εναντίον της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να κρατά επ’ αόριστον οικογένειες μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ.

«Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση Τραμπ θα επιτρέψει στην υπηρεσία μετανάστευσης να φυλακίζει για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα αθώα παιδιά» κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας της Μασαχουσέτης Μόιρα Χίλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσφυγή υποβλήθηκε στο πρωτοδικείο του Λος Άντζελες και αναμένεται να είναι η πρώτη από πολλές που έχουν στόχο να εμποδίσουν την εφαρμογή της απόφασης, η οποία θα ξεκινήσει να ισχύει τον Οκτώβριο.

«Η νέα απόφαση του Τραμπ θέτει με απάνθρωπο τρόπο σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία παιδιών. Υπονομεύει μια προ δεκαετιών συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέπεται η παράνομη κράτηση παιδιών μεταναστών» επεσήμανε από τη μεριά του ο υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας Ζαβιέ Μπεσέρα ανακοινώνοντας την προσφυγή.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την κίνηση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έχει στόχο να ακυρώσει τη συμφωνία του 1997, γνωστή ως συμφωνία Φλόρες, η οποία ορίζει τις 20 ημέρες ως ανώτατο χρονικό όριο για την κράτηση παιδιών μεταναστών.

Η συμφωνία επεκτάθηκε το 2015 για να περιλαμβάνει όχι μόνο τα ασυνόδευτα παιδιά, αλλά και αυτά που ταξιδεύουν με τους γονείς τους.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ επισημαίνουν ότι ο περιορισμός του χρόνου κράτησης «προσέλκυε» τους παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι ελπίζουν ότι αν εμφανιστούν στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού με ένα παιδί και ζητήσουν να τους δοθεί άσυλο, θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα εν αναμονή της ακρόασης της υπόθεσής τους από αμερικανικό δικαστήριο.

Οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να ανατρέψει τη συμφωνία Φλόρες αναμένεται να αντιμετωπίσουν περισσότερα από νομικά εμπόδια. Ακόμη κι αν τα δικαστήρια επιτρέψουν την εφαρμογή της νέας απόφασης, υπάρχουν πρακτικά προβλήματα: η εξεύρεση πόρων για να πληρωθούν χιλιάδες επιπλέον κρεβάτια για την κράτηση των οικογενειών των μεταναστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης