Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την ψήφιση από το Κογκρέσο του νομοσχεδίου αλλαγής του φορολογικού κώδικα, καθώς πραγματοποίησε την ουσιαστική πολιτική φιλοδοξία του για την ψήφιση ενός νόμου φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Πρόκειται για μία υπόσχεση που πραγματοποιήθηκε», είχε δηλώσει ο ίδιος την Τρίτη, μετά την αρχική ψηφοφορία του νομοσχεδίου στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Ράιαν επεξεργαζόταν ένα σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης από την περίοδο που ήταν βοηθός του μέντορά του, συντηρητικού Τζακ Κεμπ, το 1993.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Ράιαν βρίσκεται στο επίκεντρο της άσκησης σκληρής πολιτικής κριτικής από τους Δημοκρατικούς, που τον καταγγέλλουν ότι χάνει την φήμη για την προσήλωσή του στις λεπτομέρειες των νομοσχεδίων αλλά και την αξιοπιστία του για τις δημόσιες θέσεις του κατά της αύξησης του ελλείμματος στον κεντρικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ράιαν φαίνεται ν’ απολαμβάνει τη νίκη του, καθώς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συνάδελφοι, αυτή είναι μία ημέρα που περίμενα εδώ και πολύ καιρό», δίνοντας έμφαση στο πολιτικό γεγονός της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου, η τύχη του οποίου ήταν αβέβαιη, με δεδομένη τη νομοθετική στασιμότητα που χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Κογκρέσο, για το σύνολο σχεδόν του 2017.

Σύμφωνα με την πολιτική οπτική του Ράιαν, η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι μία ήττα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καθώς προβλέπει την άρση της υποχρεωτικής ασφάλισης για τους Αμερικανούς. Έτσι, έχει καταργηθεί ένας κεντρικός πυλώνας εφαρμογής του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που προώθησε ο Ομπάμα και είναι γνωστό ως (Obamacare). Η λογική της άρσης κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών υγείας, με μακροπρόθεσμο στόχο την μείωση του ελλείμματος στον κεντρικό προϋπολογισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περίοδος πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ του Ράιαν και του Ομπάμα άρχισε τον Απρίλιο του 2011, όταν ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων βρέθηκε στο επίκεντρο άσκησης σφοδρής κριτικής από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο (George Washington University). Ο Ομπάμα είχε υποστηρίξει ότι το σχέδιο του Ράιαν για τον αμερικανικό προϋπολογισμό στηρίζεται «σ’ ένα μέλλον που είναι βαθιά πεσιμιστικό», καλλιεργώντας τότε, την εντύπωση σε αρκετούς Ρεπουμπλικάνους ότι ο Ομπάμα προσπαθούσε να προκαλέσει τον πολιτικό αντίπαλό του. Αργότερα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι η φραστική αυτή επίθεση ήταν ένα λάθος, δηλώνοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί την δυναμική πολιτικής ανέλιξης του Ράιαν.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ψήφιση του νομοσχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης ανταμείβει τον Ράιαν, καθώς λειτουργεί σαν ένα μέσο πολιτικής αντιστάθμισης των ταραγμένων σχέσεων μεταξύ της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Τραμπ, ενισχύοντας θετικά την πολιτική δυναμική και των δύο πλευρών.

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα αποτελεί εφαρμόσιμο νόμο στις ΗΠΑ, μετά την υπογραφή του από τον Τραμπ μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ θα τερματίσει με τον καλύτερο για τους Ρεπουμπλικάνους τρόπο μία χρονιά νομοθετικής στασιμότητας. Ουσιαστική προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί η άρση του αδιεξόδου για τη συνέχιση χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, τόσο ο Ράιαν, όσο η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων αλλά και ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκονται αντιμέτωποι με την ουσιαστική πολιτική πρόκληση των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου 2018 στο Κογκρέσο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μία θετική δραστηριοποίηση της βάσης του Δημοκρατικού Κόμματος, ενισχύοντας τον προβληματισμό του Ράιαν σχετικά με την αποχώρησή του ή μη από τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης