Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε δύο νομοσχέδια με σκοπό να περιορίσει τη δυνατότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύσσει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό, καθώς πολλοί βουλευτές έχουν οργιστεί επειδή δεν τους ενημέρωσε πλήρως για τη στρατηγική του απέναντι στο Ιράν.

Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, πέρασε ένα μέτρο με το οποίο απαγορεύεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Κογκρέσου. Ψήφισε επίσης υπέρ της ανάκλησης της Εξουσιοδότησης για τη χρήση Στρατιωτικής Δύναμης στον πόλεμο του Ιράκ (μια απόφαση του 2002) την οποία οι πρόεδροι των ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν επί χρόνια για να δικαιολογούν διάφορες στρατιωτικές ενέργειες στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Σύνταγμα δίνει στο Κογκρέσο και όχι στον πρόεδρο την εξουσία να κηρύττει τον πόλεμο. Και με τον πρόεδρο Τραμπ να κάνει βήματα προς μια επικίνδυνη σύρραξη με το Ιράν – χωρίς καμία διαβούλευση με το Κογκρέσο – χρειάζεται να επαναβεβαιώσουμε την ευθύνη που μας έχει ανατεθεί», ανέφερε ο Δημοκρατικός βουλευτής Έλιοτ Ένγκελ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που είχε ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου.

Το πρώτο μέτρο εγκρίθηκε με ψήφους 228 υπέρ έναντι 175 κατά. Τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν «ναι» και τρεις Δημοκρατικοί ψήφισαν «όχι». Η δεύτερη πρόταση πέρασε με 236 ψήφους υπέρ έναντι 166 κατά. Σ’ αυτήν την περίπτωση 11 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν «ναι» και δύο Δημοκρατικοί «όχι».

Είναι αβέβαιο τι θα γίνει στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την οργή του μέσω του Twitter, υποστηρίζοντας ότι «οι Δημοκρατικοί θέλουν να καταστήσουν δυσκολότερο για τους προέδρους να υπερασπίζονται την Αμερική και να ορθώνουν το ανάστημά τους, για παράδειγμα απέναντι στο Ιράν».

Πολλά μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων Ρεπουμπλικάνων, πίεζαν την κυβέρνηση να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, στις αρχές του μήνα. Ο Τραμπ δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων το Κογκρέσο για το αεροπορικό πλήγμα και, σύμφωνα με πολλούς βουλευτές, η κυβέρνησή του αποκρύπτει υπερβολικά πολλές πληροφορίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης