Η κατάργηση κι αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) που προώθησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προτείνουν την αντικατάσταση του Obamacare από ένα σύστημα που θα δίνει χρήματα στις αμερικανικές πολιτείες μέσω χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να καλύπτουν τα έξοδά τους ανάλογα με τα προγράμματα υγείας που εφαρμόζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε από τους γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Μπιλ Κάσιντι, και παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι δύο γερουσιαστές δηλώνουν ότι βρίσκονται κοντά στη συγκέντρωση των απαραίτητων ψήφων για την ψήφιση της νέας νομοθετικής πρότασης, ενώ εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα για την τύχη της στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.

Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή, θα αντικαταστήσει το Obamacare, το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι εδώ και αρκετά χρόνια το χαρακτηρίζουν ως μία μεγάλη κυβερνητική παρέμβαση στον τομέα της υγείας.

Το νομοσχέδιο Γκράχαμ-Κάσιντι αναζωπύρωσε μία πολιτική μάχη, για την οποία πολλοί στην Ουάσινγκτον πίστευαν ότι είχε λήξει με την κατάρρευση της πολιτικής προσπάθειας κατάργησης κι αντικατάστασης του Obamacare, που έγινε από τους Ρεπουμπλικάνους τον Ιούλιο στη Γερουσία. Η αρνητική αυτή εξέλιξη είχε θεωρηθεί ως μια ξεκάθαρη πολιτική ήττα για τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, αλλά και για τον πρόεδρο Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο επιτροπές του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, μεταξύ αυτών και η παντοδύναμη Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, ανακοίνωσαν χθες ότι θα πραγματοποιήσουν ανοιχτές ακροάσεις για το νέο νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα. Θα πρόκειται για τις πρώτες δημόσιες ακροάσεις σχετικά με ρεπουμπλικανική πρόταση για την κατάργηση του Obamacare, σε αντίθεση με την πρακτική που έχει ακολουθήσει ο Μακόνελ, το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν είχε καλέσει για την ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα λειτουργίας της Γερουσίας και τις ανοιχτές συνεδριάσεις επιτροπών πριν από την ψηφοφορία κατάργησης κι αντικατάστασης του Obamacare τον Ιούλιο.

Από την άλλη μεριά, ο γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν, ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, δήλωσε ότι οι ανοιχτές ακροάσεις της επόμενης εβδομάδας «αποτελούν γελοιοποίηση του κανονισμού λειτουργίας».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), που είναι ανεξάρτητος φορέας οικονομικών αναλύσεων, δήλωσε χθες ότι θα προχωρήσει σε μία προκαταρκτική οικονομική εκτίμηση από την εφαρμογή της νέας νομοθετικής πρότασης την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν θα μπορέσει να εκτιμήσει την επιβάρυνση στο έλλειμμα ή τις αλλαγές στο κόστος ασφαλιστικής κάλυψης, καθώς απαιτείται διάστημα αρκετών εβδομάδων για μία τέτοια οικονομική εκτίμηση.

Οι Δημοκρατικοί από τη μεριά τους προειδοποιούν τους Ρεπουμπλικάνους να μη βιαστούν με την προώθηση του νομοσχεδίου, αλλά να περιμένουν για μία πλήρη οικονομική αξιολόγησή του από το CBO, πριν από τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στην ολομέλεια. «Να έχετε την υπομονή και την ευπρέπεια, και να περιμένετε για την εκτίμηση του CBO» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν συνεδριάζει κατά την εβδομάδα που διανύουμε.

Η χρονική καθυστέρηση που θα επιφέρει η αναμονή για μια πλήρη μελέτη οικονομικών επιπτώσεων από το CBO είναι μία εξέλιξη που θέλουν να αποφύγουν οι Ρεπουμπλικάνοι, καθώς σε διάστημα δύο εβδομάδων ο κανονισμός της διαδικασίας της Γερουσίας θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο για αυτούς να προωθήσουν το νομοσχέδιο. Μετά τις δύο αυτές εβδομάδες, δεν θα ισχύει η εφαρμογή του κανονισμού της Γερουσίας που επιτρέπει την προώθηση του νομοσχεδίου με απλή πλειοψηφία 51 ψήφων. Έτσι, η ψήφισή του θα απαιτεί τη θετική ψήφο 60 Γερουσιαστών, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των νομοσχεδίων. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 52 εδρών, έναντι 48 των Δημοκρατικών, και η κοινοβουλευτική αυτή πραγματικότητα καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare έπειτα από δύο εβδομάδες.

Ο Σούμερ από τη μεριά του χαρακτήρισε την πρόταση Γκράχαμ-Κάσιντι ως «ένα νομοθετικό τέρας Φρανκενστάιν», τονίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα αξιοποιήσουν κάθε διαδικαστικό μέσο που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την υγεία.

Οι εξελίξεις αυτές επηρέασαν αρνητικά τις τιμές των μετοχών μικρών αλυσίδων νοσοκομείων στις ΗΠΑ που έχουν ανοίγματα σε υψηλό κοινοπρακτικό χρέος και εκτιμάται ότι θα πληγούν από τη μείωση των κυβερνητικών υγειονομικών δαπανών για τους ασθενείς, που προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε κατά τις προηγούμενες ημέρες σε μέλη του Κογκρέσου ζητώντας την ανάληψη ουσιαστικής κοινοβουλευτικής δράσης για την κατάργηση του Obamacare.

Από τη μεριά του, ο Μακόνελ δεν υποσχέθηκε να φέρει άμεσα το σχέδιο Γκράχαμ-Κάσιντι για συζήτηση στην ολομέλεια, αλλά ζήτησε από το CBO να έχει έτοιμη την αξιολόγησή του, το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, το προτεινόμενο σχέδιο δεν έχει την υποστήριξη του συνόλου της συντηρητικής πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών. Ο γερουσιαστής Ραντ Πολ δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός για την κατάργηση του Obamacare. Ο γερουσιαστής Τζον Κένεντι από τη Λουιζιάνα μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε την ανησυχία του για τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο σε μερικές πολιτείες να συγκροτήσουν το δικό τους σύστημα υγείας με την οικονομική συμμετοχή των πολιτών.

Τόσο ο Μακέιν όσο και οι Λίζα Μαρκόβσκι και Σούζαν Κόλινς, που ψήφισαν κατά της κατάργησης του Obamacare το καλοκαίρι, γνωστοποίησαν μέσω συνεργατών τους, ότι δεν έχουν λάβει αποφάσεις σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της νέας νομοθετικής πρότασης.

Η Κόλινς, η οποία εκλέγεται στο Μέιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναλύει το νομοσχέδιο, εκφράζοντας παράλληλα και μια σειρά από ανησυχίες, όπως το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλίστρων για τους Αμερικανούς της τρίτης ηλικίας. Η ίδια υποστήριξε ότι σύμφωνα με τον υπολογισμό που έκανε η ένωση (Maine Hospital Association) η πολιτεία της θα λάβει ένα δισεκατομμύριο δολάρια λιγότερα από το πρόγραμμα Medicaid, αλλά κι άλλα ομοσπονδιακά προγράμματα υγείας, μέσα στην επόμενη δεκαετία και υπό την εφαρμογή της πρότασης Γκράχαμ-Κάσιντι. Η εξέλιξη αυτή «μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία», δήλωσε χαρακτηριστικά η γερουσιαστής.

Εάν το παραπάνω νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Γερουσία, θα έχει μεγαλύτερες ελπίδες να ψηφιστεί κι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία επίσης ελέγχουν κοινοβουλευτικά οι Ρεπουμπλικάνοι.

Οι προηγούμενες προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare απέτυχαν κυρίως λόγω του αρνητικού κλίματος που καλλιέργησαν οι εκτιμήσεις του CBO σχετικά με τα εκατομμύρια των Αμερικανών που θα έχαναν την ασφαλιστική κάλυψή τους.

Από την άλλη μεριά, η εφαρμογή του προγράμματος Obamacare εξασφάλισε την πρόσβαση 20 εκατομμυρίων Αμερικανών στις υπηρεσίες υγείας, ενώ ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ προωθεί τη δική του ριζοσπαστική πρόταση στο Δημοκρατικό Κόμμα, με σημείο αναφοράς την ενίσχυση του ρόλου της κυβέρνησης για την πρόσβαση όλων των Αμερικανών στις υπηρεσίες υγείας και την εξάλειψη των ασφαλίστρων.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης