Οι βουλευτές της Νέας Υόρκης τροποποίησαν την Παρασκευή τη νομοθεσία της πολιτείας για την οπλοκατοχή, απαγορεύοντας στους πολίτες να φέρουν κρυμμένα όπλα σε αρκετούς «ευαίσθητους χώρους», περιλαμβανομένης της Τάιμς Σκουέρ, και απαιτώντας από όσους επιθυμούν να λάβουν άδεια οπλοκατοχής να υποβάλλονται σε περισσότερη εκπαίδευση και να επιτρέπουν την εξέταση των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται τώρα να υπογράψει η δημοκρατική κυβερνήτης της πολιτείας Κάθριν Χόκουλ και να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βουλευτές της Νέας Υόρκης συνεδρίασαν εκτάκτως την Πέμπτη, μία εβδομάδα αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό έναν νόμο της πολιτείας που περιόριζε το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν κρυμμένα όπλα σε δημόσιους χώρους. Έδωσε κατά συνέπεια το δικαίωμα στους Νεοϋορκέζους να βγαίνουν οπλισμένοι από το σπίτι τους.

Οι Δημοκρατικοί στη Νέα Υόρκη επέκριναν την απόφαση, καταγγέλλοντας ότι θα αυξηθεί η βία από πυροβόλα όπλα, αλλά προχώρησαν σε τροποποίηση της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν σε ισχύ όσους περισσότερους περιορισμούς γίνεται.

Η Χόκουλ τόνισε ότι χάρη στην υφιστάμενη νομοθεσία η Νέα Υόρκη έχει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από πυροβόλα όπλα μεταξύ των 50 αμερικανικών πολιτειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η πολιτεία μας θα εξακολουθήσει να διατηρεί ασφαλείς τους Νεοϋορκέζους, παρά αυτό το πισωγύρισμα από το Ανώτατο Δικαστήριο”, υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Όλμπανι. “Μπορεί να πιστεύουν ότι είναι σε θέση να αλλάξουν τις ζωές μας με την κίνηση ενός μολυβιού, αλλά έχουμε κι εμείς μολύβια”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επισημάνει ότι θα δεχθεί να χαρακτηριστούν “ευαίσθητοι χώροι” τα δικαστήρια, τα σχολεία και τα κυβερνητικά κτίρια, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί ο χαρακτηρισμός να χρησιμοποιηθεί ευρέως. Στην απόφασή του ανέφερε ξεκάθαρα ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν όλο το νησί του Μανχάταν “ευαίσθητο χώρο”.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε στη Νέα Υόρκη “ευαίσθητοι χώροι” θεωρούνται: κυβερνητικά κτίρια, κλινικές, νοσοκομεία, χώροι λατρείας, βιβλιοθήκες, παιδικές χαρές, πάρκα, ζωολογικοί κήποι, σχολεία, πανεπιστήμια, κέντρα βοήθειας τοξικομανών, κέντρα αστέγων, το δίκτυο μέσων μεταφορών, μουσεία, θέατρα, στάδια και άλλοι χώροι συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων, αλλά και η Τάιμς Σκουέρ.

Κατάφωρη παραβίαση

Το ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής NRA επέκρινε το νομοσχέδιο καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για “κατάφωρη παραβίαση” της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου και ότι εγείρει περισσότερα εμπόδια στο δικαίωμα των Νεοϋορκέζων στην αυτοάμυνα. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ενδέχεται να το προσφύγει εναντίον του νομικά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη έχουν μεγάλη ευχέρεια να αποφασίζουν ποιοι πολίτες θα μπορούν να έχουν άδεια για να φέρουν κρυμμένα όπλα. Οι πολίτες έβλεπαν το αίτημά τους να απορρίπτεται αν δεν είχαν “ιδιαίτερο λόγο” για να φέρουν όπλο με στόχο την αυτοάμυνα.

Η Χόκουλ δέχθηκε να αποσυρθεί αυτή η προϋπόθεση, αν και το νέο νομοσχέδιο της Νέας Υόρκης προβλέπει ότι ο “καλός ηθικός χαρακτήρας” του αιτούντα θα εξετάζεται από έναν αρμόδιο αξιωματούχο, ένα δικαστή ή αστυνομικό. Παράλληλα ο αιτών θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες επικοινωνίας με άμεσα μέλη της οικογένειάς του και τα στοιχεία των ενηλίκων με τους οποίους μένει μαζί.

Επίσης βάσει του νομοσχεδίου οι πολίτες δεν μπορούν να εισέρχονται σε εταιρείες και επιχειρήσεις φέροντας όπλα εκτός κι αν υπάρχει συγκεκριμένη ανακοίνωση που αναφέρει ρητά ότι επιτρέπονται τα όπλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης