Η Νικαράγουα βρίσκεται στον δρόμο προς την εκδίωξή της από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), εξαιτίας της κατεύθυνσης που έχει πάρει, δήλωσε χθες Πέμπτη ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Μπράιαν Νίκολς.

Καταθέτοντας ενώπιον υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Νίκολς υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον τάχθηκε υπέρ των καταδικαστικών αποφάσεων του ΟΑΚ και προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων σε Νικαραγουανούς αξιωματούχους μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις εκλογές στημένες υπέρ του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, του άλλοτε ηγέτη των σαντινιστών ανταρτών ο οποίος εξασφάλισε τέταρτη συναπτή θητεία στο αξίωμα μετά τη φυλάκιση πρακτικά όλων των δυνητικών αντιπάλων του και την καταστολή των ΜΜΕ που τηρούσαν επικριτική στάση έναντι της κυβέρνησής του.

Η χώρα «βρίσκεται στον δρόμο προς την εκδίωξη από τον ΟΑΚ εξαιτίας της κατεύθυνσης που έχει πάρει», επέμεινε ο Νίκολς τοποθετούμενος ενώπιον Αμερικανών βουλευτών κατά τη διάρκεια ακρόασης για τις προτεραιότητες της αμερικανικής διπλωματίας στη Λατινική Αμερική.

«Ο γενικός γραμματέας (σ.σ. του ΟΑΚ, ο Λουίς Αλμάγκρο) επιφορτίστηκε να κάνει συναντήσεις με το καθεστώς Ορτέγα-Μουρίγιο για να συζητηθεί η συμπεριφορά του. Αλλά δεν έχει γίνει δεκτός μέχρι σήμερα», πρόσθεσε ο Μπράιαν Νίκολς, αναφερόμενος στον Νικαραγουανό πρόεδρο και στη σύζυγο και αντιπρόεδρό του Ροσάριο Μουρίγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουας, ο Ντένις Μονκάδα, δήλωσε τη 19η Νοεμβρίου ότι η κυβέρνησή του έχει κινήσει διαδικασία αποχώρησης από τον ΟΑΚ, αφού ο διεθνής οργανισμός κατήγγειλε τις εκλογές και τις χαρακτήρισε παράνομες.

Ο Μονκάδα κατηγόρησε τον οργανισμό ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας του και ότι αποτελεί πιόνι των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης