Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τους προκριματικούς στο Κεντάκι με μικρή διαφορά από τον Μπέρνι Σάντερς, τον αντίπαλό της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, χθες βράδυ, μετά από καταμέτρηση του 99 τοις εκατό των ψήφων.

Η μικρή διαφορά αποτελεί άλλη μια ένδειξη του μεγέθους της διάσπασης των Δημοκρατικών στην μεγάλη κούρσα για το χρίσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κεντάκι θεωρούνταν μη-φιλική πολιτεία για την Κλίντον, καθώς και η Δυτική Βιρτζίνια και η Ινδιάνα, γειτονικές πολιτείες, έβγαλαν τον Σάντερς. Η προκριματική νίκη της χθες της δίνει ένα περιθώριο ανάσας, καθώς κάνει ένα διάλειμμα πριν τους τελικούς προκριματικούς στις 7 Ιουνίου.

Η Κλίντον θα ήθελε να εξασφαλίσει το χρίσμα για να στρέψει την προσοχή της στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και τον Ντόναλντ Τραμπ, μοναδικό υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Σε συνέντευξή του στην Μέγκιν Κέλι στο κανάλι Fox χθες, ο Τραμπ είπε ότι είχε μετανιώσει για κάποιες πράξεις του κατά τους προκριματικούς του κόμματός του. «Θα μπορούσα να είχα χρησιμοποιήσει διαφορετική γλώσσα κάποιες φορές, αλλά γενικά είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλη διαφορά της Κλίντον με τον Σάντερς ως προς τον αριθμό των εκλεκτόρων που έχει εξασφαλίσει σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να κερδίσει το χρίσμα του κόμματός της, αλλά της υπολείπονται 100 εκλέκτορες για να το κερδίσει αδιαμφισβήτητα.

Η ψηφοφορία στο Κεντάκι ακολούθησε επεισόδια το Σάββατο στη Νεβάντα, όπου οι υποστηρικτές του Σάντερς θύμωσαν όταν αξιωματούχοι της πολιτείας αποφάσισαν να θέσουν τέλος στην συγκέντρωσή τους και να εμποδίσουν προσπάθειες να αποδοθούν στο βουλευτή του Βερμόντ περισσότεροι εκλέκτορες από αυτούς που κέρδισε αρχικά τον Φεβρουάριο, όπου είχε κερδίσει η Κλίντον. Ο Σάντερς υποστήριξε τους οπαδούς του και κατηγόρησε το δημοκρατικό κόμμα της Νεβάντα ότι δεν φέρθηκε ισότιμα και με σεβασμό σε όλους τους υποψηφίους. Το κόμμα στη Νεβάντα απέρριψε τους ισχυρισμούς του και κατηγόρησε την οργάνωσή του ως «ανέντιμη για ό,τι συνέβη το Σάββατο» και αδύναμη να ελέγξει τους υποστηρικτές του.

Η συνεχιζόμενη παρουσία του Σάντερς στον προεκλογικό αγώνα εγείρει την ανησυχία μεταξύ υποστηρικτών της Κλίντον ότι θα ζημιώσει την ικανότητά της να δώσει μάχη ενάντια στον Τραμπ με επιτυχία, αλλά οι υποστηρικτές του απορρίπτουν την άποψη αυτή, λέγοντας ότι ο Τραμπ είναι υποψήφιος με τόσα ελαττώματα που η Κλίντον θα τον νικήσει με ευκολία. «Έτσι κι αλλιώς, θα έχουμε Δημοκρατικό πρόεδρο», είπε η Αλίσα Λίντκε, 28, από την πολιτεία της Ουάσιγκτον η οποία υποστηρίζει τον Σάντερς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης