Η Καλιφόρνια ετοιμάζεται να υποδεχθεί μεγάλη συρροή γυναικών που θα θέλουν να προχωρήσουν σε άμβλωση αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τροποποιήσει, επιβεβαιώνοντας όλες τις ανησυχίες, το νομικό πλαίσιο που εγγυάται το δικαίωμα στην άμβλωση από το 1973 με την ιστορική απόφαση Roe v. Wade.

Με την υποστήριξη του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ και άλλων αιρετών Δημοκρατικών, περί τις 40 οργανώσεις για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, υποστήριξης της δημόσιας υγείας και του οικογενειακού προγραμματισμού κατήρτισαν λίστα πολύ συγκεκριμένων οδηγιών ώστε η Καλιφόρνια να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα αιτήματα για άμβλωση όλων των γυναικών που θα προσφύγουν στην πολιτεία, είτε κατοικούν εκεί είτε προέρχονται από άλλες αμερικανικές Πολιτείες που θα πληγούν από την ανατροπή του νομικού πλαισίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνήτης Νιούσομ χαιρέτισε δημοσίως την ίδρυση στα τέλη του Σεπτεμβρίου του Συμβουλίου για το Μέλλον της Άμβλωσης, με αντικείμενο τη διεύρυνση της πρόσβασης στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, περιλαμβανομένης της άμβλωσης, μετά τους επικίνδυνους, επιβλαβείς και αντισυνταγματικούς περιορισμούς που επέβαλε το Τέξας. Η συντηρητική και κυριαρχούμενη από τους Ρεπουμπλικανούς νότια Πολιτεία των ΗΠΑ απαγορεύει από την 1η Σεπτεμβρίου την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Οι υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση ανησυχούν πλέον για μια μεγαλύτερη απειλή: το Ανώτατο Δικαστήριο εμφανίζεται έτοιμο να δώσει το πράσινο φως σε νόμο που υιοθετήθηκε το 2018 από την Πολιτεία του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τις 15 πρώτες εβδομάδες της κύησης.

Ο νόμος αυτός παραβιάζει το πλαίσιο της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade του 1973, στον οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το αμερικανικό Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών να προχωρούν σε άμβλωση όσο το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή στις 22 έως 24 εβδομάδες κύησης. Κατά συνέπεια, ο νόμος του Μισισίπι δεν έχει τεθεί σε ισχύ ως αντισυνταγματικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο θα πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του μέχρι το τέλος του Ιουνίου, επικυρώσει τον νόμο του Μισισίπι, πολλές συντηρητικές Πολιτείες που θέλουν να περιορίσουν τις αμβλώσεις θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν το περιθώριο που θα αφήσει η απόφαση του ανώτατου δικαστικού θεσμού της χώρας.

Σε μια ένδειξη των βαθιών διαιρέσεων για την άμβλωση, στην Πολιτεία του Μισισίπι δεν λειτουργεί παρά ένα κέντρο που πραγματοποιεί εθελούσια διακοπή κύησης, ενώ η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη αμερικανική Πολιτεία, μετρά 150 κέντρα άμβλωσης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του νόμου του Μισισίπι, 26 αμερικανικές Πολιτείες είναι έτοιμες «με βεβαιότητα ή πιθανώς» να απαγορεύσουν την άμβλωση στο έδαφός τους.

Στην πράξη, αν η απόφαση Roe v. Wade αναιρεθεί ή αποδυναμωθεί σημαντικά, 21 Πολιτείες έχουν ήδη σε ισχύ νόμους ή τροπολογίες που θα τους επιτρέψουν να δράσουν ταχύτατα, επισημαίνει το Ινστιτούτο Έρευνας για την αναπαραγωγική υγεία.

Και η συνέπεια θα είναι ότι δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, μη έχοντας τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διακοπή κύησης στην Πολιτεία όπου διαμένουν, θα αναζητήσουν λύση στις γειτονικές Πολιτείες, οι οποίες θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τα περιθώρια που θα παράσχει το Ανώτατο Δικαστήριο, ανοίγοντας ρήγμα στην απόφαση Roe v. Wade.

Αναπαραγωγική ελευθερία για όλους

Στην Καλιφόρνια, οι οργανώσεις αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις της απαγόρευσης που ισχύει στο Τέξας από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Το δίκτυο οικογενειακού προγραμματισμού παρακολουθεί ήδη την άφιξη δύο έως τριών ασθενών ημερησίως που προέρχονται από το Τέξας.

Η καλιφορνέζικη μη κυβερνητική οργάνωση Access Reproductive Justice, που παρέχει διοικητική και οικονομική βοήθεια στις γυναίκες που θέλουν να διακόψουν την κύηση, καταγράφει επίσης αύξηση των αιτήσεων με προέλευση το Τέξας. «Γνωρίζουμε ότι τα εμπόδια τείνουν να είναι μεγαλύτερα για τους ανθρώπους που δεν προέρχονται από την Καλιφόρνια, διότι θα πρέπει να πληρώσουν το αεροπλάνο ή το λεωφορείο», εξηγεί η Τζέσικα Πίκνεΐ, διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Αναφέρεται σε παραδείγματα γυναικών που δεν αντιλήφθηκαν την εγκυμοσύνη τους πριν από την έκτη ή την έβδομη εβδομάδα, χάνοντας την πρόσβαση στην άμβλωση στην Πολιτεία τους και στην ασφάλειά τους για την κάλυψη των εξόδων, που μπορεί να κυμαίνονται από 200 έως 6.000 δολάρια ανάλογα με την περίπτωση.

«Γενικά, αναγκάζονται να φέρουν εις πέρας μια μη επιθυμητή εγκυμοσύνη ή να λάβουν ριζικές αποφάσεις εγκαταλείποντας την Πολιτεία τους», εξηγεί η Τζέσικα Πίκνεΐ.

Προπύργιο των Δημοκρατικών και αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσης στην υπερσυντηρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, η Καλιφόρνια κηρύχθηκε επίσημα τον Μάιο 2019 Πολιτεία που εγγυάται την αναπαραγωγική ελευθερία για όλους, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ήδη το 2014 είχε υιοθετήσει νομοθεσία που δεσμεύει τους εργοδότες και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να περιλαμβάνουν στην υγειονομική τους κάλυψη την άμβλωση.

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποπειράθηκε να ασκήσει πίεση στην Καλιφόρνια για να αναιρέσει τη ρύθμιση αυτή, ο κυβερνήτης Νιούσομ κατήγγειλε μια «χυδαία πολιτική ενέργεια», υπενθυμίζοντας ότι «η υγεία των γυναικών ισοδυναμεί με τη δημόσια υγεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης