Η Γερουσία ενταφίασε το βράδυ της Τετάρτης (νωρίς το πρωί σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας) το νομοσχέδιο που της ζητούσε να εγκρίνει άμεσα ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για να υπάρξουν εγγυήσεις ως προς την πρόσβαση των φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων στις εκλογές.

Η απέλπιδα προσπάθεια των Δημοκρατικών να ξεπεράσουν την εναντίωση των Ρεπουμπλικάνων αίροντας τον κανόνα που προβλέπει ενισχυμένη πλειοψηφία 60 ψήφων (είναι γνωστός με τον όρο filibuster στην αργκό του σώματος) για να περάσει το νομοσχέδιο απέτυχε, αφού δύο μέλη της κοινοβουλευτικής τους ομάδας –ο Τζο Μάντσιν και η Κίρστεν Σίνεμα– το απέκλεισαν συντασσόμενοι με τους αιρετούς του GOP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη «βαθιά απογοήτευσή» του εκφράζει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν ανέφερε μέσω Twitter ότι «είμαι βαθιά απογοητευμένος που η Γερουσία δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία μας. Είμαι απογοητευμένος – αλλά δεν είμαι αποθαρρυμένος», λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η έκβαση της διαδικασίας που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αμερικανική άνω Βουλή.

Ο αρχηγός του κράτους επιχειρηματολογούσε πως το νομοσχέδιο, με τίτλο Freedom to Vote Act («νομοθετική πράξη περί ελευθερίας της ψήφου», σε ελεύθερη απόδοση), ήταν απαραίτητο να εγκριθεί, έναν χρόνο μετά την επίθεση οπαδών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο κι εν μέσω πρωτοβουλιών σε συντηρητικές πολιτείες όπου τα κοινοβούλια ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι για να κατασταλεί «το ιερό δικαίωμα της ψήφου» και να «υπονομευθούν» οι «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», που αποτελούν «ακρογωνιαίο λίθο της Αμερικής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνησή μου δεν θα πάψει ποτέ να μάχεται για να εξασφαλίσει ότι η καρδιά και ψυχή της δημοκρατίας μας – το δικαίωμα ψήφου – θα προστατευθεί με κάθε κόστος», διαβεβαίωσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης