Οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ είναι «πιο ισχυρές από ποτέ», διαβεβαίωσε σήμερα μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας την οποία έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Ταϊβάν, η οποία είναι αντιμέτωπη με τις ολοένα και πιο εχθρικές ενέργειες της Κίνας.

Ο πρώην γερουσιαστής Κρίστοφερ Ντοντ και οι πρώην αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Ρίτσαρντ Άρμιταζ και Τζέιμς Στάινμπεργκ έφτασαν την Τετάρτη στην Ταϊπέι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική αντιπροσωπεία που μεταβαίνει στην Ταϊβάν μετά την ορκωμοσία τον Ιανουάριο του Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Μπορώ να δηλώσω με απόλυτη βεβαιότητα ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ταϊβάν είναι πιο ισχυρή από ποτέ» δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ντοντ στη διάρκεια συνάντησής του με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ- ουέν.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε την Τσάι ότι η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι «ένας αξιόπιστος εταίρος και άξιος εμπιστοσύνης», ο οποίος θα βοηθήσει την Ταϊβάν «να αναπτυχθεί σε διεθνές επίπεδο», αλλά και θα στηρίζει τις αμυντικές επενδύσεις της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ταϊβάν, με 23 εκατομμύρια κατοίκους, θεωρείται από την Κίνα αποσχισθείσα επαρχία της και το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα την επαναφέρει υπό την επιρροή του, ακόμη και με τη βία.

Το Πεκίνο ασκεί οικονομική, διπλωματική και στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν με στόχο να κρατήσει το νησί απομονωμένο στη διεθνή σκηνή και οργίζεται κάθε φορά που χώρες στέλνουν αντιπροσωπείες εκεί ή διατηρούν επαφές με την Ταϊπέι.

«Τον τελευταίο καιρό η Κίνα στέλνει συχνά στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν ελιγμούς στα ύδατα και τον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν» κατήγγειλε η Τσάι. «Αυτό διαταράσσει το status quo στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού και απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα συνολικά 25 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν. Οι στρατιωτικές αυτές ασκήσεις ώθησαν υψηλόβαθμους Αμερικανούς στρατιωτικούς να προειδοποιήσουν πολιτικούς στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο το Πεκίνο να εξετάζει μια εισβολή στην Ταϊβάν. Ωστόσο οι ειδικοί είναι διχασμένοι σχετικά με τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η Ουάσινγκτον διατηρεί σχέσεις με την Ταϊπέι και αποτελεί τον σημαντικότερο στρατιωτικό της εταίρο. Αμερικανικός νόμος υποχρεώνει τις ΗΠΑ να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ταϊβάν σε περίπτωση σύγκρουσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης