Οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στο 12ώροφο συγκρότημα κατοικιών στη Φλόριντα μειώνονται ώρα με την ώρα, δύο ημέρες μετά την κατάρρευση του κτηρίου όταν πολλοί ένοικοι κοιμόντουσαν. Παράλληλα, νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για την κατάσταση του κτίσματος, το οποίο όπως φαίνεται είχε διαπιστωθεί έναν χρόνο πριν πως είχε πρόβλημα στατικότητας.

Όπως έγινε γνωστό, μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πέρσι ότι το δωδεκαώροφο κτήριο βυθιζόταν σταδιακά και χρειαζόταν εκτεταμένη ανακατασκευή. Η μελέτη ήταν τμήμα μιας συνολικής εκτίμησης για τα κτήρια που βυθίζονται στο Μαϊάμι. Σύμφωνα με την πανεπιστημιακή έκθεση, το συγκρότημα κατοικιών βυθιζόταν κάπου 2 χιλιοστά τον χρόνο από τη δεκαετία του 1990.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2020 στην ακαδημαϊκή επιθεώρηση «Ocean and Coastal Management» και προειδοποιεί ξεκάθαρα για την κατάσταση του κτηρίου.

Ειδικοί, που συμβουλεύτηκαν την έκθεση για να βγάλουν ένα συμπέρασμα για το τραγικό γεγονός, δηλώνουν πως οι πρόσφατες εργασίες ανακαίνισης στη στέγη του κτίσματος μπορεί να συνέβαλαν στην κατάρρευση.

Η τραγωδία στο Μαϊάμι έχει προκαλέσει έναν «κλοιό» αμφισβήτησης γύρω από τον νόμο της πολιτείας της Φλόριντα όσον αφορά την επιθεώρηση κτηρίων, καθώς παρότι κρίνεται αποτελεσματικός, πολλοί ιδιοκτήτες πολυκατοικιών δεν απευθύνονται στις Αρχές για την απαιτούμενη επιθεώρηση μέχρι να υπάρξουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα. Αντιθέτως, μηχανικοί που ασχολούνται με το συμβάν θεωρούν πως οι πολίτες θα έπρεπε να ζητούν πιο συχνά τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων ρουτίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο σ’ ένα ασταθές βουνό από συντρίμμια αναζητώντας σημάδια ζωής από κάποιον από τους 159 αγνοουμένους, ενώ φωτιές που σιγοκαίνε γεμίζουν τον αέρα με καπνό.

Ο απολογισμός των μόλις τεσσάρων επιβεβαιωμένων νεκρών είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί, καθώς ακόμα αγνοούνται 159 άτομα. Με τη βοήθεια σκύλων, καμερών, drones, ηχοβολιστικών συσκευών και βαρύ εξοπλισμού, οι διασώστες αναζητούν οποιουσδήποτε χώρους μπορεί να έχουν σχηματιστεί μέσα στα συντρίμμια και επιτρέπουν σε ανθρώπους, που έχουν ενδεχομένως επιζήσει της κατάρρευσης, να αναπνέουν.

«Έχουμε ελπίδες επειδή αυτό μας λέει η ομάδα έρευνας και διάσωσης, ότι δηλαδή έχουν ελπίδες», δήλωσε την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου, η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, ο Άλαν Κομίνσκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα.

Ενώ τοπικοί αξιωματούχοι προσέφεραν βοήθεια στις οικογένειες, όπως δωμάτια ξενοδοχείων και τρόφιμα, οι διασώστες εργάζονται με βάρδιες στον τόπο της καταστροφής, καθώς επιτρέπεται η πρόσβαση σε περιορισμένο αριθμό για να αποφευχθεί περαιτέρω κατάρρευση, δήλωσε η Λιβάιν Κάβα.

Ομάδες διασωστών από το Μεξικό και το Ισραήλ έφτασαν στην περιοχή για να ανακουφίσουν τα τοπικά συνεργεία. Η πολιτεία στέλνει επιπλέον προσωπικό στο σημείο της κατάρρευσης, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη θλίψη και την υποστήριξή του για το Μαϊάμι, δηλώνοντας πως αν χρειαστούν επιπλέον βοήθεια οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Πάνω στα συντρίμμια, κάποιοι κρατούσαν σφυριά και αξίνες αναζητώντας σημεία ζωής, ενώ την ίδια ώρα τα σωστικά συνεργεία, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, προσπαθούσαν να απομακρύνουν τσιμέντα και κολώνες του κτηρίου για να ανασύρουν αγνοούμενους.

Εν τω μεταξύ, οι διασώστες δουλεύουν ασταμάτητα στην προσπάθειά τους να βρουν επιζώντες, βάζοντας ακόμα και τη ζωή τους σε κίνδυνο, αφού πέφτουν επάνω τους συντρίμμια από την κατάρρευση του κτηρίου. 

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, Άντι Άλβαρες, θυμήθηκε πως η ομάδα του είχε κάποτε ανασύρει ένα κορίτσι ζωντανό από τα συντρίμμια σεισμού στην Αϊτή οχτώ ημέρες μετά από την έναρξη της προσπάθειας διάσωσης. «Πρέπει να ελπίζουμε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγάλουμε ζωντανά τα μέλη των οικογενειών σας», δήλωσε ο Άλβαρες στους οικείους των αγνοουμένων, μέσω του CNN, εμφανώς συγκινημένος.

Υπενθυμίζεται ότι η καταστροφή σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης, όταν ένα μεγάλο τμήμα του 40 ετών κτηρίου κατέρρευσε γύρω στη 1:30 π.μ. (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδος). Το κτήριο είχε περισσότερες από 130 μονάδες, περίπου 80 από τις οποίες κατοικούνταν, δήλωσαν αξιωματούχοι. Σχεδόν οι μισές φαίνεται πως έχουν καταρρεύσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, fox4now

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης