«Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας δεν είναι παρά η μισή ιστορία» υποστηρίζει στο κεντρικό του θέμα ο «Εconomist».

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα αμφισβητούν εκατέρωθεν κάθε τομέα, από ημιαγωγούς έως υποβρύχια και από κινηματογραφικές ταινίες μέχρι τη σεληνιακή εξερεύνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις χρησιμοποιούν την παρούσα αντιπαλότητα για να αναζητήσουν έναν κόσμο πλέον κερδοφόρο. Η νίκη του ενός σήμερα φαίνεται να περιλαμβάνει την ήττα του άλλου μέρους – κάτι που για τις ΗΠΑ σημαίνει μόνιμα κατάρρευση της Κίνας.

Για την Κίνα, νίκη αποτελεί η ταπεινωμένη Αμερική που υποχωρεί από τον δυτικό Ειρηνικό. Πρόκειται για ένα νέο είδος Ψυχρού Πολέμου που δεν θα μπορούσε να αναδείξει τελικά νικητές.

Όπως εξηγεί η ειδική έκθεση που παραθέτει σε αυτό το τεύχος το βρετανικό περιοδικό, οι σχέσεις των δύο δυνάμεων βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αμερική διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι «η Κίνα κλέβει τον δρόμο της προς την κορυφή, με το να αποσπά την τεχνολογία και με τη διείσδυσή της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας».

Η Κίνα «ακροβατεί» ανάμεσα στο όνειρο να ξανακερδίσει τη νόμιμη θέση της στην Ασία και τον φόβο ότι η κουρασμένη, ζηλιάρα Αμερική θα εμποδίσει την άνοδό της, επειδή δεν μπορεί να δεχτεί τη δική της παρακμή.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε πάλι σε ατμόσφαιρα  δυναμικής αντιπαράθεσης, θυμίζοντας ότι υπό τον Κάιζερ η Γερμανία έσυρε τον κόσμο σε πόλεμο. Η Αμερική και η Σοβιετική Ένωση είχαν φλερτάρει με τον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα.

Αλλά υποστηρίζει πως «τώρα που η Κίνα και η Αμερική δεν σταματούν τη σύγκρουση, ο κόσμος θα επιβαρυνθεί με το κόστος, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα προβλήματα αφήνονται να αποδυναμωθούν λόγω έλλειψης συνεργασίας».

«Και τα δύο μέρη πρέπει να αισθάνονται περισσότερο ασφαλή, αλλά και να μαθαίνουν να ζουν μαζί σε έναν κόσμο με χαμηλή εμπιστοσύνη. Ουδείς πρέπει να πιστεύει ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα μπορεί να γίνει εύκολα ή γρήγορα».

Ο «πειρασμός» είναι να αποκλεισθεί η Κίνα, καθώς η Αμερική είχε αποκλείσει με επιτυχία τη Σοβιετική Ένωση – όχι μόνο τη Huawei, η οποία προμηθεύει στοιχεία τηλεπικοινωνιών «5G» και αυτήν την εβδομάδα μπλοκαρίστηκε από δύο παραγγελίες- αλλά σχεδόν όλη την κινεζική τεχνολογία.

«Ωστόσο, με την Κίνα, που κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τους φορείς χάραξης πολιτικής, τους οποίους η χώρα επιδιώκει να αποφύγει, οι παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού ψάχνουν να βρουν τρόπους για να παρακάμψουν την Κίνα, αλλά αυτό αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο κόστος» αναφέρει ο «Economist».

Η διευθέτηση του προβλήματος με την Κίνα σημαίνει επίσης την εύρεση τρόπων καλλιέργειας αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Οι ενέργειες που σχεδιάζει η Αμερική ως αμυντική πολιτική μπορεί να φανούν στα κινεζικά μάτια ως επιθετικότητα που αποσκοπεί στον περιορισμό της.

Εάν η Κίνα αισθάνεται ότι πρέπει να πολεμήσει, η ναυτική σύγκρουση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας θα μπορούσε να κλιμακωθεί. Ή ο πόλεμος θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από μια ενδεχόμενη εισβολή στην Ταϊβάν από μια θυμωμένη, υπερεθνικιστική Κίνα.

Υπάρχουν πολλές προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, που αφορούν σε κανόνες για το διαστημικό και κυβερνοχώρο και, αν ο κ. Τραμπ αντιμετώπιζε το πρόβλημα, την κλιματολογική αλλαγή.

Αυτή η ατζέντα απαιτεί όμως αλλαγή νοοτροπίας και οράματος. Ακριβώς τώρα αυτά είναι που λείπουν.

 Ο Τραμπ σκοντάφτει στο παγκόσμιο καλό και η κοινωνία είναι κουρασμένη, με την Αμερική να ενεργεί ως αστυνομικός του κόσμου.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, έχει ως πρόεδρο εκείνον που θέλει να αξιοποιήσει το όνειρο του εθνικού μεγαλείου ως μεθόδου για να δικαιολογήσει τον απόλυτο έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι μελλοντικοί ηγέτες μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί στη φωτισμένη συνεργασία, αλλά γι’ αυτό δεν υπάρχει κάποια εγγύηση.

—-

Και όπως γράφει η South China:

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα γνωρίζουν πολύ πιο δραματικές μειώσεις από τις εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ. Η Κίνα έχει επίσης πουλήσει περισσότερα κρατικά ομόλογα τον Μάρτιο, ασκώντας πίεση στο ήδη μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Πηγή: economist.com

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης