Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε την Πέμπτη προσωρινές οδηγίες περιορίζοντας δραστικά τα κριτήρια σύλληψης και απέλασης μεταναστών από τους πράκτορες των αρμόδιων υπηρεσιών μετανάστευσης.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που καταγράφεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπη με την άσκηση κλιμακούμενης πίεσης από τους ακτιβιστές για τη μείωση των απελάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οδηγίες προς τους πράκτορες της αρμόδιας υπηρεσίας (ICE) τους καλούν να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε μετανάστες, για τους οποίους κρίνεται ότι απειλούν την εθνική και δημόσια ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά και σε όσους μετανάστες εισήλθαν στη χώρα μετά την 1η Νοεμβρίου του 2020.

Οι πράκτορες θα πρέπει να έχουν την προέγκριση υψηλόβαθμου προϊσταμένου τους, αν θέλουν να συλλάβουν κάποιον που δεν εμπίπτει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.

«Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία επιβολής του νόμου, σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, πρέπει να οργανώσουμε κατά προτεραιότητα τις προσπάθειές μας, για να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα ασφάλειας» ανέφερε ο Τάε Τζόνσον, υπηρεσιακός διευθυντής της ICE, σε ανακοίνωσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην έκδοση μόνιμων οδηγιών μέσα σε 90 ημέρες.

Η πιο επιεικής προσέγγιση του Μπάιντεν διαφέρει ουσιαστικά από την προσέγγιση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που επέτρεπε στους πράκτορες της ICE να καταδιώκουν μετανάστες για την τέλεση πταισμάτων, αλλά και μετανάστες που είχαν καθαρό ποινικό μητρώο, όπως επίσης και μετανάστες που προέρχονταν από χώρες που έχουν μακρόχρονους δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Μερικοί αξιωματούχοι της ICE άσκησαν δημόσια κριτική στις νέες προτεραιότητες της αναφερόμενης υπηρεσίας, δηλώνοντας ότι αυτές θα αποτρέψουν τους πράκτορες να συλλαμβάνουν μερικούς εγκληματίες επικαλούμενοι την προϋπόθεση της έγκρισης από προϊστάμενο της υπηρεσίας των συλλήψεων που δεν εντάσσονται στις νέες προτεραιότητες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης